Jedino mesto na svetu u kome se parfem pravi od kiše

21.11.2022

13:02

0

Autor: A.G.

Indijski seljani su pronašli način da flaširaju miris monsuna

Jedino mesto na svetu u kome se parfem pravi od kiše
Ovde se parfemi prave od kiše - Copyright Profimedia

Mali, prašnjavi grad, koji se nalazi u severnoj državi Utar Pradeš u Indiji, na obalama reke Gang, Kanauj, poznat je po plodnom zemljištu, monsunskim kišama, ali i tradicionalnom mošusu koji datira vekovima unazad.

Dok istraživači tek počinju da shvataju hemiju koja stoji iza ovog divnog mirisa, meštani hvataju miris u bočicu kako bi neko mogao da ga "ponese" na sebi.

Profimedia
Parfemi

Svaka ulica ima destileriju, dok skoro svaka osoba koja živi u ovom gradu je na ovaj ili onaj način povezana sa izradom mirisa.

Svako jutro lokalni farmeri beru razno cveće kao što su ruža, jasmin, šampaka, lotos, đumbir, ljiljan, gardenija i desetine drugih i isporučuju ih u preko dve stotine destilerija koje se nalaze po gradu.

Profimedia
Pravljenje parfema u Indiji

Cveće se meša sa vodom i zagreva u velikim bakarnim bačvama zvanim degs. Aromatična para se zatim preko bambusovih cevi prenosi u posudu koja sadrži ulje sandalovine koje služi kao osnova za parfem. Parfem se zatim prenosi u bočice od kamilje kože čija poroznost omogućava da višak vode ispari, zadržavajući miris i ulje unutra.

Profimedia
Parfemi

Najistaknutiji proizvod ovog mesta je mitti attar, ili „zemaljski parfem“.

Umesto bilo koje latice cveća, ovo je miris sveže kiše na isušenoj zemlji, destilovan drevnim tehnikama. Meštani u Kanauju naučili su i savladali kako da uhvate miris prve letnje kiše i do danas nastavljaju da ga proizvode.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike