Da li znate zašto komarci zuje?

12.11.2022

10:11

0

Autor: 24sedam

Sigurno ste se nekada zapitali zašto komarci tako dosadno zuje oko vaše glave

Da li znate zašto komarci zuje?
Ilustracija - Copyright Pexels

Komarci koji žive kod nas, po klasifikaciji, pripadaju redu Diptera (ovde pripadaju i muve) i porodici Culicidae. Oni su rasprostranjeni širom planete, osim na Antarktiku. 

Zaprašivanje komaraca/Foto:Pixabay
 

Kada bolje pogledamo možemo da razlikujemo mužjaka od ženke po njihovim antenama. Mužjaci imaju peraste antene, kraće usne delove, manje telo i brže lete od ženki. Oni se razlikuju od ženki i po ishrani.

Iako i mužjaci i ženke se hrane polenom i cvetnim nektarom, samo ženke sisaju krv i to zbog prikupljanja belančevina potrebnih za polaganje jaja. Prisustvo ljudi, preciznije ugljen-dioksida koji izdišemo, privlači samo ženke. Zato retko možemo da sretnemo mužjaka komarca.

Profimedia
 

Komarci imaju skoro isti broj auditivno senzornih ćelija kao i mi. Zašto bi tako malom telo bio potreban toliki broj receptora? Zato što se u tome krije tajna njihove reprodukcije.

Kao i svaka životinja, i mi koristimo rituala kada dolazi do udvaranja. Od šminke sve do držanja tela. Komarcima pesma služi za prepoznavanje i udvaranje. 

Još tokom Drugog svetskog rata, naučnici koji su izučavali žutu groznicu su primetili da mužjaci nisu reagovali na ženke dok su se odmarale, već kada su letele. Oni su čak reagovali na snimke zvuka zujanja ženki.

Srbatom/Aleksandra Ignjatović Ćupina
 

Kako komarci proizvode zvuk?
Verovatno kad pomislite na zujanje komarca logično vam je da oni proizvode taj zvuk dok lete i to krilima. To se ispostavilo delimično tačno, jer komarci imaju stridulatorni  organ (stridulacija- proizvodnja zvuka trenjem dva dela tela) u obliku češlja koji proizvodi zvuk trenjem krila o češalj. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike