Cipele sa 132 bisera, prsten od 14 dijamanata i šlep od 7 metara! Osvrt na venčanje 20. veka

10.01.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Dok većina venčanja ima samo jednu tortu, Čarls i Dajana su imali 27

Cipele sa 132 bisera, prsten od 14 dijamanata i šlep od 7 metara! Osvrt na venčanje 20. veka
profimedia-0016372390 - Copyright Profimedia

Venčanje princa Čarlsa i lejdi Dajane Spenser bilo je jedno od najekstravagantnijih u kraljevskoj istoriji. Štampa ga je nazivala „venčanjem veka“, a sve oči su bile uprte u London, u par koji je na raskošnoj ceremoniji razmenio bračne zavete.

Čarls i Dajana su se prvi put sreli 1977. dok se viđao sa njenom sestrom, lejdi Sarom. Počeli su da se zabavljaju nekoliko godina kasnije. Međutim, prema Dajaninim rečima, par se video samo 13 puta pre nego što je Čarls zaprosio. Vest su javno objavili 24. februara 1981. godine.

Dajanin verenički prsten je napravljen od belog zlata i sadržao je safir od 12 karata okružen sa 14 dijamanata. Procenjuje se da je ovaj dragoceni komad koštao 40.000 dolara.

Princeza Dajana i princ Čarls/Profimedia
 

Venčanje je održano 29. jula 1981. a prethodile su mu razne svečanosti. Tako je dve večeri pre održan svečani bal u Bakingemskoj palati, dok je kraljica Elizabeta II održala večeru za šefove država i vlada sledeće noći.

Jedan od najpoznatijih simbola venčanja veka bila je Dajanina venčanica. Dizajnirali su je David i Elizabet Emanuel i bila je po mnogo čemu jedinstvena.

Profimedia
 

Zamršena haljina od tafta boje slonovače imala je izvezeni steznik od šljokica i šlep od antičke čipke, koja datira iz vremena kraljice Marije. Bio je prekriven sa 10.000 bisera, a njegov voz od 7 metara bio je najduži u kraljevskoj istoriji.

Profimedia
 

Diana je na glavi nosila tijaru iz 18. veka i svilene cipele izvezene sa 132 bisera i inicijalima „C“ i „D“. Kraljica je za mladu obezbedila poseban bidermajer.

Venčanje je održano u katedrali Svetog Pavla u Londonu, za razliku od tradicionalnijeg mesta Vestminsterske opatije.

Zapanjujućih 3.500 ljudi sedelo je u katedrali, uključujući Nensi Regan, Grejs Keli i članove kraljevske porodice, dok su ulice Londona bile su prepune ljudi, čak 600.000 njih je pokušavalo da uhvati pogled na buduću princezu od Velsa, dok je još 750 miliona u 74 zemlje sveta pratilo venčanje uživo na televiziji.

Profimedia
 

I dok većina venčanja ima samo jednu tortu, Čarls i Dajana su imali 27. Zvaničnu tortu je ispekao Dejvid Ejveri, glavni pekar u školi kuvanja Kraljevske mornarice.

Koliko je kraljevsko venčanje važno građanima Ujedinjenog Kraljevstva govori i podatak da su brojne porodice priređivale zabave prinčevskom paru u čast. U noći venčanja u Hajd parku je priređen vatromet, a širom zemlje je upaljeno 100 svetionika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike