Vaše zenice mogu otkriti da li vam se neko dopada ili ne! Neke šašave stvari koje niste znali o sebi

16.10.2022

09:32

0

Autor: 24sedam

Da li vam se ikada desilo da se jasno sećate stvari za koje znate da se nisu dogodile?

Vaše zenice mogu otkriti da li vam se neko dopada ili ne! Neke šašave stvari koje niste znali o sebi
Razmišljanje - Copyright Profimedia

Ako izađete na sastanak sa nekom osobom, a ona zna da čita sitne znakove na vašem licu, ista vrlo lako može otkriti da li vam se dopada ili ne. Isto važi i za vas.

Postoje brojni mikroizrazi i položaji tela koji mogu odati nečije mišljenje, a jedan od najsigurnijih načina da kažete da li se dopadate osobi preko puta jeste da joj pogledate u oči. Ako su joj zenice proširene dok vas gleda, znači da ste joj vizuelno privlačni i prijatni za gledanje. Ovo se ne dešava samo kada vam je privlačna osoba, već i kada posmatrate neki predmet koji vam se dopada ili neki lep prizor kao što je zalazak Sunca.

Pixabay
 

Lažno sećanje

Da li vam se ikada desilo da se jasno sećate stvari za koje znate da se nisu dogodile? Ako nije, onda je velika šansa da jednostavno niste ni svesni da su neka od sećanja koje imate potpuno lažna. Naravno, niste jedini, jer prema brojnim studijama, ovo se dešava svim ljudima.

Poznati eksperiment koji je provela Elizabeth Loftus 1994. godine je pokazao koliko je lako prevariti ljudski mozak i u njemu stvoriti lažno sećanje. Ona je uspela da uveri čak četvrtinu učesnika da su se kao mali izgubili u tržnom centru, a iako im se to nikada nije dogodilo, oni su postali 100 % uvereni da jeste.  Još jedan sličan eksperiment sproveden 2002. godine je uverio polovinu ispitanika da su se kao deca vozili u velikom balonu – jednostavno pokazujući im lažne fotografske “dokaze”.

pxabay/Tumisu
 

Vaše telo svetli u mraku

Naravno, vaše oči ovo ne vide, ali ultra osetljive kamere mogu zabeležiti malu količinu svetlosti koju ljudsko telo emituje.

Iako je već dugi niz godina poznato da sva živa bića proizvode malu količinu svetlosti, kao rezultat hemijskih reakcija unutar svojih stanica, japanski naučnici su tek nedavno uspeli da snime ovu pojavu kamerom. Većina svetla koje emitujemo je infra crveno svetlo (toplota), nevidljivo ljudskom oku, ali nešto malo tog svetla spada i u vidljivi spektrum – samo što je oko 1.000 puta tamnije od najtamnijeg svetla koje inače vidimo, piše pixelizam.com.

Pixabay
 

Vaše oči vas mogu upozoriti kada je vašem telu previše hladno

 

Naše telo ima mnogo načina da nas upozori da mu je hladno, a jedan od najuobičajnijih je drhtanje. Ali kada su temperature toliko niske da nam preti ozbiljna opasnost od hipotermije, naše oči su te koje nam daju jasna upozorenja da ulazimo u kritičnu fazu.

 

Kad hipotermija postane ozbiljna pretnja, krvne žile u očima se stisnu kako bi štedele energiju. Ovo uzrokuje bol u očima, osećaj da su suve, kao da su pune peska… pa čak i privremeno slepilo.

Pixabay
 

Usamljenost boli

Ovo je jedna stvar na listi koju su gotovo svi iskusili makar jednom u životu i za koju gotovo svi znaju… Ali, da li ste znali zbog čega je usamljenost fizički bolna?

Proučavajući usamljene volontere, istraživači su otkrili da se osećaj usamljenosti zapravo obrađuje u istom delu mozga koji obrađuje i fizičku bol. To objašnjava ljudsku želju da se uklope u društvo, traže drugarstvo i pomaže razumevanju pritiska vršnjaka. Naučnici se takođe nadaju da će moći iskoristiti ove informacije za lečenje nekih oblika depresije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike