Saznajte u kojim godinama deca prestaju da veruju u Deda Mraza

23.12.2020

18:00 >> 17:17

0

Roditeljska dilema

Saznajte u kojim godinama deca prestaju da veruju u Deda Mraza
Copyright Profimedia

Praznici nam stižu, sa njima i neizbežna dečja pitanja, ujedno i najteža. Najbolje je da odgovor na pitanje „Da li je Deda Mraz stvaran?“ bude spreman.  Odlučivanje o tome kako i kada deci treba reći istinu o Deda Mrazu, može biti i često jeste iznenađujuće teška odluka. S jedne strane,  ne želite da se dete oseća kao da vam ne može verovati. Ali s druge strane, ne želite da budete odgovorni za uništavanje najlepšeg dana u godini.

Profimedia

Kao odrasli znamo da Deda Mraz nije stvaran, ali mnogi od nas se sećaju razočaravajućeg dana kada smo otkrili da on nikada nije bio stvaran.

Dečji psiholog dr Justin Coulson savetuje da maloj deci veru u Deda Mraza ne oduzimate prerano. Tu im je iluziju, smatra psiholog bolje srušiti – što kasnije.  Pustite ih da veruju sve dok ne budu dovoljno stari i znatiželjni da sami posumnjaju, tek će onda biti dovoljno veliki za istinu.
Ponekad je, kaže psiholog, dobro navesti decu sa se sama zapitaju recimo, može li jedna osoba, pa makar bila i Deda Mraz obići ceo svet za jednu noć i podeliti toliko poklona. Pustite ih da sami posumnjaju, kada dođe vreme, sami će doći i do tačnog odgovora.

A kada nastupi trenutak sumnje vreme je za iskrenost.

– Upozorite dete da neki drugi roditelji možda još neće svojoj deci otkriti „veliku istinu“, pa neka to ostane vaša mala tajna, savetuje psiholog u razgovoru za The Sun.

Profimedia

A šta otkriva istraživanje?

Ako se pitate da li vaša deca još uvek očekuju da im Deda Mraz donese poklone, odgovor pruža istraživanje koje je sproveo psiholog Chris Boile sa   univerziteta u Eketeru, u Velikoj Britaniji. On je od ljudi širom sveta tražio da ga izveštavaju o tome šta ih je navelo da promene mišljenje o Deda Mrazu i kako su se osećali kada su shvatili da on ne postoji.

Pročitajte još:

Boile je dobio 1.200 odgovora iz celog sveta, otkrivajući da je prosečna starost dece kada su prestala da veruju u Deda Mraza bila osam godina, navodi timeslive.co.za.

Trećina ispitanih je rekla da se osećala uznemireno kada su otkrili da Deda Mraz nije stvaran, dok se 15% osećalo kao da su ih roditelji izdali, a 10% se osećalo besno. Otprilike trećina je rekla da je na njihovo poverenje u odrasle uticalo upravo verovanje u Deda Mraza.

Mnoga deca su ipak istinu saznala zahvaljujući tome što su roditelji napravili pogrešan korak, mada su neka jednostavno shvatila kako su odrastala i saznavala više o svetu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike