Rubikova kocka – najprodavanija igračka na svetu

17.10.2020

12:30 >> 18:57

0

Matematičari su izračunali da Rubikova kocka ima 519.000.000.000.000.000.000 mogućih kombinacija

Rubikova kocka – najprodavanija igračka na svetu
Copyright Pixabay

Oni koji su odrastali osamdesetih godina znaju kakva je pomama vladala za Rubikovom kockom. Jednstavno svi su morali da je imaju i vrte u rukama.

Za one koji nisu imali prilike da je vide, Rubikova kocka sastoji se od šest strana s po devet kvadratića u beloj, crvenoj, narandžastoj, plavoj, žutoj i zelenoj boji. Specijalni unutrašnji mehanizam dozvoljava da se svaka strana okreće nezavisno od druge. Jednom kada okrenete kockice, morate da pronađete način da kocku vratite u prvobitno stanje kako bi sve strane bile jednobojne. Potrebno je između 48 i 100 pokušaja da bi se rešila Rubikova kocka. Oni iskusniji to čine sa samo 20 pokreta.

Kocku je napravio mađarski profesor arhitekture i vajar Erno Rubik 1974.godine kako bi svojim studentima objasnio 3D geometriju. Patentirao je svoj izum 1977. godine pod imenom čarobna kocka ali je popularnost stekla tek osamdesetih godina kada je licencu kupila kompanija Ajdial Toj.

Za samo tri godine prodato je preko 100 miliona primeraka. Procenjuje se da je do danas prodato preko 35o miliona komada. Veruje se da je više od milijarde ljudi barem jednom u životu pokušalo da složi Rubikovu kocku, što znači svaki sedmi na svetu.

Pixabay

Prvo takmičenje u brzom slaganju Rubikove kocke organizovala je Ginisova knjiga rekorda u martu 1981. u Minhenu a pobedu je odneo Džuri Frošel koji je složio kocku za 38 sekundi. 2013.godine sedamnaestogodišnji Holanđanin Mats Valk uspeo je da složi kocku za 5,55 sekundi. Tri godine kasnije je popravio svoj rekord – složio je magičnu kocku za samo 4,74 sekunde.

Trinaestogodišnjak Patrick Bosert iz Engleske izdao je 1981. godine vodič po imenu „You Can Do the Cube“ u kojem pokazuje da svako može da složi Rubikovu kocku. Vodič je postao bestseler i prodat je u više od milion ipo primeraka.

Kocka je bila toliko popularna u Sedinjenim Američkim Državama da je televizijska stanica ABC naručila 13 epizoda animirane serije “Rubik, Čarobna kocka” koja se prikazivala subotom ujutro tokom 1983. godine.

Nije prošlo mnogo u prodaji se pojavila i luksuzna varijant. Dajamond Katers Internešnl je, povodom petnaestogodišnjice od lansiranja kocke, napravio kocku ukrašenu sa dijamantima. Sastoji se od 22,5 karata ametista, 34 karata rubina, i 34 karata smaragda, koji su ukomponovani u 18-okaratno zlato. Vrednost kocke procenjena je na milion dolara. Kompanija je napravila i 2500 „jeftinijih“ srebrnih verzija koje su se prodavale po ceni od 2.000 dolara.

Za 40-tu godišnjicu japanska kompanija Mega Haus napravila je najmanju kocku koja je imala samo dva grama i stranice su joj bile dužine 99 milimetara. Prodavale su se po ceni od 1700 dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike