Zašto je muškarcima sa brkovima zabranjeno da ljube žene u javnosti? Zanimljivi običaji ljubljenja iz celog sveta

23.08.2022

18:34

0

Autor: A.G.

Neki su drevni, neki savremeni, neki su za sreću, drugi u znak poštovanja

Zašto je muškarcima sa brkovima zabranjeno da ljube žene u javnosti? Zanimljivi običaji ljubljenja iz celog sveta
profimedia-0003945628 - Copyright Profimedia

Ljubljenje je danas jedan od najčešćih oblika naklonosti širom sveta i datira od 1500. godine pre nove ere. Uprkos tome, ljubljenje je i dalje prilično kontroverzna stvar u nekim zemljama. U slavu poljubaca nastalo je mnogo običaja, a ovo su neki od njih.

Klupa za ljubljenje

Za razliku od mnogih univerziteta širom sveta, Univerzitet Sirakuza u Njujorku ima niz jedinstvenih tradicija koje studenti decenijama neguju. Glavni među njima je posebna znamenitost poznata kao Klupa za ljubljenje. Iako je tačno poreklo nepoznato, tradicija po kojoj je klupa dobila ime počela je 1950-ih.

Muškarci i žene bi se ljubili na klupi, nadajući se da će se tako odbraniti od doživotne usamljenosti. Do sedamdesetih godina prošlog veka verovalo se da žena mora da poljubi nekoga na ovoj klupi da bi se udala i diplomirala. Danas je legenda prilično ista - poljubi nekoga i doživećeš životnu sreću, ako sedite sami provešćete život usamljeni.

Poljubac za vreme punog meseca

Najstarija tradicija ljubljenja na Univerzitetu Stenford za vreme punog meseca datira iz 19. veka, kada su mladići iz starijih razreda ljubili mlađe devojke. Tradicija je opstala do danas iako školski zvaničnici nerado podržavaju tu praksu.

Unsplash
 

Najčešća pritužba je da se mnogi parovi međusobno ljube povećavaju rizik od niza različitih bolesti. Postoje čak i „vršnjački zdravstveni edukatori“ koji dane provode edukujući učenike o tome kako da se ljube bezbedno.

Faire la bise

Faire la bise, na francuskom „dati poljubac“, tradicionalni je način na koji građani Francuske pozdravljaju jedni druge. Umotana u brojna pravila, smernice koje nekome govore koliko poljubaca da da, kako da nekoga da poljubi ili koga da poljubi, faire la bise je složena društvena interakcija.

Profimedia
 

Iako je to obično samo dodirivanje obraza praćeno zvukom poljupca, Francuzi koji se poznaju više nego verovatno će zaista poljubiti jedni druge u obraz. Nasuprot tome, stranci će se najverovatnije uzdržati od toga, birajući umesto toga rukovanje. Takođe, ako treba da stignete na zabavu, društveno prihvatljiva stvar koju treba da uradite je da poljubite sve, tako da se niko ne oseća uvređenim.

Protivzakonito ljubljenje

Zanimljivo je da pojedine oblasti Amerike imaju neke čudno specifične zakone kada je u pitanju ljubljenje. Na primer, u Indijani je tehnički nezakonito da muškarac ima brkove ako „ima tendenciju nekoga da ljubi“.

Unsplash
 

Ljubiti usnulu ženu je zakonom zabranjeno u Koloradu, dok je u Minesoti, protivzakonito da muškarac poljubi ženu ako mu se dah oseća na luk, beli luk ili sardine.

Afrička plemena pokazuju poštovanje prema svom Poglavici ljubeći zemlju po kojoj je hodao.

U srednjovjekovnoj Italiji, par koji je viđen da se ljubi mogao je biti primoran na venčanje.

Pozdrav poljupcem donekle je novina u Japanu i Kini, jer se ljubljenje smatralo neophodnim samo u romantičnim trenucima i nije se smelo raditi u javnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike