Cenkanje je obavezno, a ljubljenje u javnosti strogo zabranjeno! Pravila koja morate poštovati ako idete u ovu zemlju

10.07.2022

12:45

0

Putovanje u Maroko je veoma različito iskustvo od odlaska u neku zapadnu zemlju

Cenkanje je obavezno, a ljubljenje u javnosti strogo zabranjeno! Pravila koja morate poštovati ako idete u ovu zemlju
profimedia-0076953263 - Copyright Profimedia

Maroko je zemlja koju bi svako trebalo da doživi bar jednom u životu. Na mestu gde se Afrika susreće s Mediteranom naći ćete prekrasne plaže, neverovatne pustinje i mnoge gradove u kojima se prepliću različite kulture, ali i određena pravila ponašanja koja morate slediti ako putujete u ovu zemlju.

Od cenkanja s prodavačima na šarenim pijacama, zabrane prilaženja marokanskim ženama pa sve do ljubljena u javnosti, marokanska kultura će obogatiti vaše životno iskustvo, a lokalno stanovništvo istinski ceni ako se trudite da poštujete njihove običaje.

Cenkanje

Turisti se slažu u jednom, na otvorenim pijacama u ovoj zemlji nikada nećete platiti prvu cenu, odnosno onu cenu koju prvu čujete od prodavca. Cilj je spustiti cenu što je više moguće. Verovali ili ne prva ponuda može biti i do četiri puta veća od onoga što ćete na kraju platiti nakon dobrog cenkanja, a čak i lokalci kažu da vrtoglava borba za dobru ponudu može izazvati zavisnost. Dakle, cenkanje je obavezno i deo je kulture.

Bez ljubljenja na javnom mestu

Pri prvoj poseti ovoj zemlji, bićete možda malo zbunjeni kada je pokazivanje emocija na javnom mestu u pitanju. Ali, činjenica je da se lokalci ne ljube u javnosti. Nikada. To je protiv zakona, posebno pre braka. Ljubljenje u javnosti je “čin agresije na marokansko muslimansko društvo i narod”, ponašanje koje vlasti inače smatraju “nepristojnim”. Ako ste strani par koji dolazi u posetu i ljubite se, niko vam verovatno neće ništa reći, ali možete se suočiti s neprijatnim pogledima i komentarima.

Barovi su mesta rezervisani za muškarce

Nema sumnje da je, posebno za žene, putovanje u Maroko vrlo različito iskustvo od putovanja u neku zapadnu zemlju. Jedan od razloga za to je što su odvojene uloge polova mnogo jasnije nego na Zapadu, a seksualni običaji mnogo stroži. U selima i malim gradovima, pa čak i u nekim velikim gradova, brojne žene još uvek nose veo, a ulica je isključivo mesto za muškarce.

Alkohol je dostupan, ali barovi su zadimljeni prostori u kojima dominiraju isključivo muškarci. Konzervativno društvo ne dopušta muškarcima da sede sa ženama u istoj prostoriji, pogotovo ako se ne poznaju ili nisu u srodstvu.

Pozdravljanje na ulici u marokanskoj kulturi je formalnije, ali vrlo toplo i gostoljubivo. Marokanci će reći “salaam alykum” (zdravo svima) na velikim okupljanjima i pitaće vas za vaše zdravlje, porodicu i decu. Osobe istog pola obično će se rukovati ili pozdraviti sa dva prilično odaljena poljubca u oba obraza, ali to se nikada neće dogoditi između muškaraca i žena.

Lokalno stanovništvo ceni ako poštujete lokalnu kulturu

Kao i u mnogim drugim zemljama severne Afrike i Bliskog istoka, stil odevanja u Maroku, posebno ženske odeće, vrlo je skroman. Preporučuje se duga, široka odeća koja pokriva nadlaktice, kolena, prsa, stomak i leđa. Muškarci bi trebalo da nose majcu kratkih rukava ili košulju s kragnom koja pokriva ramena i duge pantalone ili kratke pantalone do kolena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike