Zašto ove mlade liju suze i pevaju tužne pesme na dan svog venčanja?

23.06.2022

14:00

0

Autor: A.G.

Neobični svadbeni običaji kojima se priziva sreća

Zašto ove mlade liju suze i pevaju tužne pesme na dan svog venčanja?
profimedia-0340794207 - Copyright Profimedia

Od nastanka braka različite kulture stvorile su svoje venčane običaje. Mnogi od njih izdržali su test vremena te evoluirali u svadbene tradicije kakve danas poznajemo. 

Međutim, nije mali broj ni onih manje poznatih venčanih tradicija sa raznih strana sveta koje čine ceremoniju braka jedinstvenom.

U Indiji, i mlada i mladoženja su prekriveni pastom od kurkume neposredno pre ceremonije venčanja

Kao deo rituala zvanog haldi ceremonija, indijske neveste i mladoženja obično su pre venčanja prekriveni svetlo žutom pastom od kurkume. Pasta uključuje i ulje i vodu, a udate žene su te koje je nanose na srećni par, da blagoslove i zaštite par. Takođe se veruje da jarko žuta boja kurkume donosi prosperitet u brak.

Profimedia
 

Ples u novcu je deo svadbene proslave u mnogim kulturama, uključujući i Ameriku

Ples u novcu je tradicionalni svadbeni ples koji se može videti u mnogim različitim kulturama, uključujući poljsku, grčku, kubansku i meksičku. Poznata kao dolarski ples u SAD, ova tradicija je takođe pustila korene tamo zbog mnogih imigranata koji su odlučili da poštuju ovu praksu. Postoji mnogo varijacija, kao, na primer, da svaki svat pleše sa mladom i zakači joj novac, ili kada svi gosti obasipaju mladence novčanicama.

U Indoneziji se mlada i mladoženja kupaju u vodi od cveća

Ova tradicija se zove Siraman i obično se održava nekoliko dana pre venčanja. Roditelji mlade i mladoženja odvojeno ih kupaju cvetnom vodom napravljenom od nekoliko različitih biljaka. Tuširanje mladenaca se vrši da bi se očistio njihov duh i pripremio za njihovo sledeće putovanje, brak.

Profimedia
 

Za narod Tujia, uobičajeno je plakanje pre ceremonije

Narod Tujia je etnička grupa u centralnoj Kini. Pre ceremonije venčanja, uobičajeno je da mlada prolije suze kako bi pokazala da ne želi da se rastane sa porodicom. Ono što sledi je još interesantnije, jer mlada kasnije počinje da peva tužne pesme. Oni koji je posmatraju procenjuju njenu inteligenciju na osnovu toga koliko dobro može da peva ove pesme.

U Kongu se mladenci obično ne smeju na dan venčanja

U Demokratskoj Republici Kongo brak se smatra ozbiljnim poslom, a mlada i mladoženja se obeshrabruju da se smeju tokom čitavog događaja. Ovo uključuje ceremoniju, prijem, pa čak i fotografisanje. Osmeh bi implicirao da par nije ozbiljan po pitanju braka.

Profimedia
 

U Italiji, mladoženja izvodi serenade nevesti noć pre venčanja

Noć pre venčanja, budući muž organizuje serenadu za mladu. Serenada bi trebalo da bude iznenađenje za mladu, pa samo ostali članovi porodice mogu da znaju kada će se tačno dogoditi, nikako mlada.

Profimedia
 

U Grčkoj mladoženju briju pre venčanja

Mladoženjin kum obično brije mladoženju na dan venčanja da bi ukazao na poverenje. Kasnije se pridružuju i mladoženjini bliski prijatelji kako bi mu pomogli da se obuče za veliki dan.

U Nemačkoj mlada i mladoženja zajedno seku balvan

Jedna od najčešćih "igara" na nemačkim svadbama je testerisanje balvana. Ovo predstavlja prvi izazov sa kojim se mladenci moraju suočiti kao bračni par, jer zajedno moraju da preseku balvan na pola. Tek nakon što se drva preseku na pola i bace konfete, par može da stane ispod oltara.

Pixabay
 

U Češkoj je uobičajeno da se beba stavi na krevet novopečenog para

Pre nego što srećni par pristupi ceremoniji zaključenja braka, beba se stavlja na njihov krevet kako bi se povećala njihova plodnost. Takođe je uobičajeno da se mlada i mladoženja obasipaju pirinčem, graškom i sočivom, svim onim što simbolizuje obilje.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike