Grad koji je potpuno drugačji od drugih, obojen zagonetnim nasleđem Inka

26.06.2022

12:30

0

Autor: M. J.

Prestonica imperije Inka u samom je vrhu liste najposećenijih destinacija Perua

Grad koji je potpuno drugačji od drugih, obojen zagonetnim nasleđem Inka
profimedia-0133885674 - Copyright Profimedia

Da li vam se ikad desilo da upoznate kulturu toliko drugačiju, u zemlji tako dalekoj i stranoj, a ipak vas potajno prati osećaj kao da vam je sve odnekud poznato.Teško je dočarati utisak ako se nađete u gradu Kusko.

Profimedia
 

Prestonica imperije Inka u samom je vrhu liste najposećenijih destinacija Perua, i to sa razlogom. Jedva veći od Beograda, Kusko je grad u kome se sastaju i sinhrono dišu mistika i atrakcija, jednostavnost svakodnevice i duh civilizacije čije nasleđe pobeđuje zub vremena. Ali, zasluge tome ne pripadaju samo Inkama. Osim bliskog susreta sa ovom dalekom i nedokučivom kulturom, u potpunosti će vas osvojiti nestvarna ljupkost pitomog južnoameričkog gradića.

Profimedia
 

Nakon navikavanja na atmosferske razlike, istinsko buđenje čula sledi čim koraknete ulicama Kuska: zvuci, boje i mirisi, ležernost na licima prolaznika i ulice koje u isto vreme plene izobiljem i skromnošću. Šetnja uzanim uličicama odaje utisak kao da je sve oko vas nekako malo i skučeno, a opet bezgranično i široko. Blagi kontrast između onoga što vidite i doživljavate daje ovom gradiću posebnu draž. Štaviše, i on sam kao da odaje svoju posebnu, autentičnu ličnost.

Profimedia
 

Odišući individualnošću prema kojoj je nemoguće ne osetiti divljenje, na ulicama Kuska se jednostavnost sastaje sa živopisnošću: od fasada višespratnica tesno načičkanih jedna do druge, do svakodnevnog gradskog ritma obojenog tipičnim latinoameričkim temperamentom.

Enigma drevne civilizacije Inka

Spram uobičajenog života njegovih stanovnika, Kusko je grad u kome i dalje žive tragovi naroda koji su ga stvorili. O tome ćutke svedoče zidovi od kamenih blokova koji su s neverovatnom preciznošću naslagani tako da i bez trunke maltera opstaju već 8 vekova. Ipak, tajne veličanstvene arhitekture Inka nikada nisu potpuno razotkrivene, kao ni tehnike kojim su savršeno uklapali kamenje pri izgradnji. Nasuprot njih, arhitektura španskih graditelja nešto je novijeg datuma, a ova neobična simbioza zaslužna je za arhaičnost kojom Kusko osvaja na prvi pogled.

Profimedia
 

Pritom, neke od najčuvenijih tekovina Inka nalaze se na svega par desetina kilometara od Kuska. Bez imalo preterivanja, Izgubljeni grad Maču Pikču i Sveta dolina – ili Urubamba, kako se još naziva – mesta su koja odaju utisak kao da ste upali u kadar naučnofantastičnog filma. Preciznije, u naučnu fantastiku sa elementima vesterna, jer se u Svetoj dolini još uvek nalazi mnoštvo indijanskih sela. Urođenici nastavljaju da održavaju način života svojih predaka, čemu je svakako zaslužna specifična klima koja savršeno pogoduje poljoprivrednim kulturama. Pojedine od njih, kao što je peruanska maka, čak su poslednjih godina brzinom svetlosti osvojile ostatak sveta, i to ne samo zbog svog egzotičnog porekla, već i dokazanih blagotvornih efekata na zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike