Grubi, nestrpljivi, aljkavi...Koji su najčešći turistički stereotipi i koliko su istiniti?

06.07.2022

09:45

0

Autor: A.G.

Od svih zemalja na svetu, stanovništvo jedne zemlje je najviše pogođeno stereotipima

Grubi, nestrpljivi, aljkavi...Koji su najčešći turistički stereotipi i koliko su istiniti?
Copyright Profimedia

Gotovo za svaku naciju vezuju se neki stereotipi. Jedni su grubi, drugi prezahtevni, treći aljkavi.  Ali da li su svi ti klišei i istiniti?

Francuski turisti su grubi i neprijatni

Grubost je stvar koju ostatak sveta smatra tipično francuskom. Brojna istraživanja sprovedena tokom poslednjih nekoliko godina rangirala su francuske turiste kao najgrublje i najteže. Ali iskreno, Francuzi nisu toliko grubi koliko su direktni i nemaju vremena za gubljenje, posebno u Parizu. Francuski humor verovatno takođe igra ulogu u ovom stereotipu. Ako se nekom Francuzu sviđate, lepo zadirkivaće vas i zauzvrat očekivati iste prijateljske udarce. Ipak, ne dozvolite da vas bilo šta od ovoga uplaši. Francuzi su šarmantni, zabavni i izuzetno odani prijatelji.

Profimedia
 

Nemci su poznati po žalbama

Nemci su zaista poznati po tome što na letovanjima ustaju izuzetno rano da bi svojim peškirima osvojili ležaljke na plaži. Čak i sami Nemci to priznaju. Svoje praznike shvataju veoma ozbiljno. U stvari, toliko ozbiljno da je teško reći da li se zaista zabavljaju. Pravila su pravila za Nemce, bez obzira gde se nalaze. Ako ta spavaća soba koju su rezervisali nema terasu iz brošure, najverovatnije će uslediti zahtev za odštetu.

Profimedia
 

Amerikanci su neupućeni u lokalnu kulturu i običaje

Amerikanci obično letuju mnogo kraće u poređenju sa Evropljanima i kada putuju, uvek su u žurbi. Prosto žele da vide što više mogu, bez mnogo gubljenja vremena. Na putu, mnogi američki turisti misle da svako treba da radi stvari na svoj način i ne mare mnogo za lokalne tradicije i tuđe običaje.

Kinezi nemaju manire

U Evropi, Kinezi nisu poznati po svojoj prefinjenosti, već po tome što bučno piju i jedu, ispuštaju gasove, pljuju i podriguju bez stida u javnosti. Prošlo je tek nešto više od dvadeset godina otkako se zemlja otvorila i njeni stanovnici počeli da putuju. Tako da turisti ne poznaju uvek najbolje kulturu i kodekse ponašanja u zemljama koje obilaze. Pored toga, većina njih govori malo ili nimalo engleski, što može dodatno otežati njihovu integraciju.

Profimedia
 

Izraelci se cenjkaju oko svega i veoma su nestrpljivi

Jedan od najvećih stereotipa o Izraelcima je da se cenkaju za sve. Pored toga, mnoge ankete ih svrstavaju na vrh liste kada je u pitanju nepoštovanje lokalnih kultura u zemljama u koje putuju. Mnogi od njih se svađaju oko cena hotelskih soba, nestrpljivi su i izuzetno bučni, posebno kada su u velikoj grupi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike