Baštenski patuljci, slatki stanari vrtova za koje se veruje da donose sreću

01.07.2022

12:30

0

Autor: A.G.

Obožavaju ih širom sveta, a neki im pripisuju i magične moći

Baštenski patuljci, slatki stanari vrtova za koje se veruje da donose sreću
profimedia-0295867947 - Copyright Profimedia

Skriveni u povrtnjaku ili raštrkani po travnjaku, ove male figure mogu se naći u mnogim, ponekad neukusnim, baštama.

Širom Evrope patuljci i dalje pronalaze svoje mesto u vrtovima, na radost miliona i zgražavanje miliona drugih.

Za one koji nikada nisu imali privilegiju da ih vide, baštenski patuljci dolaze u svim veličinama i bojama, a modeli se kreću od tradicionalnog čovečuljka koji nosi crvenu šiljastu kapu i gura kolica, do onih odevenih u boje omiljenog fudbalskog kluba.

Izrađeni od gipsa, gline, keramike ili obične plastike, baštenski patuljci često se smatraju oličenjem kiča. Među drugima, pak, imaju kultni status.

Profimedia
 

Vrtni patuljci su u početku uvijek bili muškog roda, a delili su se na radne patuljke koji su u rukama držali neki alat poput motike, opuštene patuljke koji se izležavaju na travi ili puše lulu do umetničkih verzija patuljaka koji čitaju knjige ili sviraju instrumente. Danas postoji čitav niz drugih vrsta patuljaka, pa ćete lako pronaći nestašnog, naoružanog ili pak zombi-patuljka. Postoje i ženski patuljci, pa ih često možete sresti u paru.

Vekovima su se pojavljivali u mnogim bajkama, mitovima i pričama, a često su prikazani kao prijatni mali ljudi koji su nosili šiljaste šešire, imali okrugle stomake i duge bele brade.

Smatra se da ime potiče od grčke reči „genomos“ što znači „stanovnik Zemlje“, što je tačan opis za mitološka bića koja se koriste za zaštitu useva, bašta i zakopanog blaga.

Profimedia
 

Do 18. veka, baštenski patuljci su se obično koristili kao statusni simbol u baštama bogatih porodica.

Kako je vreme prolazilo, upotreba patuljaka se nastavila zahvaljujući mitovima, folkloru i svetskim pričama kao što su nemačke bajke. U tim pričama patuljci su bili prikazani kao mala stvorenja sa magičnim moćima koja su pomagala ljudima u poljoprivredi.

Tradicionalni patuljci su bivali sve popularniji sve do svetskih ratova kada je razumljivo došlo do pada proizvodnje.

Profimedia
 

Po povratku, patuljci su se vratili sa svetlijim bojama i više nasmejanih lica, verovatno inspirisani Diznijevim filmom "Snežana i sedam patuljaka" iz 1937.

Do 1970-ih, varijacije u stvaranju su takođe evoluirale. Umesto od gline ili terakote, patuljci su proizvedeni od plastike ili smole za lakši i dugotrajniji dizajn.

Danas patuljci ponovo doživljavaju porast popularnosti zahvaljujući nizu reklama i filmova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike