„Apoteka za siromašne“! Zemlja u kojoj ima više sauna nego automobila

11.05.2022

12:30

0

Procenjuje se da u Finskoj postoji oko tri miliona sauna, za svakog drugog Finca

„Apoteka za siromašne“! Zemlja u kojoj ima više sauna nego automobila
profimedia-0018162187 - Copyright Profimedia

Sauna je važan deo finske kulture. Ona nije luksuz, ona je prosto neophodna.

Sve što je u vezi sa saunom ima pozitivan odjek u finskoj kulturi. Za mnoge Fince sauna je bila sveta prostorija u kući, ona koja je najbliže povezana sa blagostanjem.

Postoji stara finska izreka: „Ponašajte se u sauni kao što biste se ponašali u crkvi“.

Još u 19. veku ljudi iz udaljenih krajeva Finske živeli su u pušnicama, koje su ličile na današnje dimne saune – s tom razlikom što je pušnica bila čitav dom, a ne posebna zgrada samo za kupanje. Finske žene su rađale decu u sauni pre nego što su porođaji u bolnici postali standard sredinom 20. veka.

Profimedia
 

Zanimljiv je podatak da na ukupnoj populaciji od 5 i po miliona stanovnika postoji gotovo 3 miliona sauna pa ih u ovoj skandinavskoj zemlji ima više nego automobila. Nalaze se svuda, u kućama, kancelarijama, fabrikama, sportskim centrima, hotelima, brodovima i duboko ispod zemlje, u rudnicima.

Profimedia
 

Finski parlament ima svoju saunu u kojoj poslanici raspravljaju, takođe i sva diplomatska i konzularna predstavništva širom sveta imaju svoju saunu. Finci često kažu da je sauna „apoteka za siromašne“.

Tradicionalno, Finci saune smatraju veoma važnim u donošenju mnogih odluka te kod povezivanja s bliskim osobama, a zanimljiv je podatak kako se sve važne poslovne odluke češće donose u sauni nego na sastancima.

Profimedia
 

Za potpuni doživljaj uživanja u sauni, valja naučiti pravila ponašanja i bonton kako vas Finci ne bi gledali ispod oka dok delite ovo iskustvo s njima. Budući da se u saunu ulazi bez odeće, higijena mora biti na prvom mestu, stoga je tuširanje pre samog ulaska nužno. Ako se ne osećate prijatno da budete goli među strancima slobodno se možete pokriti peškirom.

Premda pričanje nije strogo zabranjeno, ‘’teške’’ teme poput politike i vere po pravilu se u sauni izbegavaju.

Skoro 90% Finaca ide u saunu jednom nedeljno, a najtradicionalnije vreme za saunu je subota veče.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike