Zašto Finci svake godine slave Dan neuspeha?

03.11.2021

10:30

0

U zemlji koju niko ne bi povezao sa promašajima

Zašto Finci svake godine slave Dan neuspeha?
jump-g7354c0164_1280 - Copyright Pixabay

Od svih neobičnih praznika i nacionalnih dana na svetu jedan od čudnijih je finski nacionalni dan neuspeha, koji se obeležava 13. oktobra. I logično se postavlja pitanje zašto bi nacija sa tako visokim standardima posvetila ceo jedan dan proslavljanju i veličanju promašaja.

Prvi Dan neuspeha studenti su održali 2010. godine, uz obrazloženje da će Finskoj biti potrebne hiljade novih preduzeća i poslova u budućnosti, ali prirodni strah od rizika sprečavao je mnoge da osnuju svoje poslove i krenu u ostvarivanje u svojih snova.

Finci su uspešni u onome što znaju da rade, ali većina prosto nije želela da izađe iz zone komfora i oproba se u nečem novom. Do jednog trenutka.

Pixabay
 

Odlučili su da obrnu ploču - ne samo da su prihvatili neuspeh kao opciju, već su počeli i da ga slave. Prva proslava privukla je veliku pažnju javnosti. A u ideji ih je podržao upravni odbor "Nokije", a kasnije su im se proključili i brojni uspešni ljudi i političari.

Danas, mnogi finski umetnici, medijske ličnosti i političari nastavljaju da podržavaju ovaj dan i na zvaničnom sajtu dele priče o sopstvenim porazima koji su se pretvorili u pobede.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike