Najmanji park na svetu ima jedno drvo, bazen za leptire i osvojenog Ginisa

05.05.2022

09:08

0

Ovu titulu nosi od 1971. godine, kada je upisan u Ginisovu knjigu rekorda

Najmanji park na svetu ima jedno drvo, bazen za leptire i osvojenog Ginisa
profimedia-0006305154 - Copyright Profimedia

Mil Ends Park je najmanji park na svetu. Čini ga samo jedno drvo. Površina mu iznosi svega 0.3 metra kvadratna.

Ako se pitate „Kakav je to park sa jednim drvetom, u koga ne možete ući“, evo odgovora.

Ovo je priča o njegovom nastanku.

Dik Fagan je lokalni novinar koji se 1946. vratio se iz Drugog svetskog rata i nastavio svoju novinarsku karijeru u Oregon Journalu u Portlandu. Sa prozora svog drugog sprata gledao je rupu u kojoj je trebalo da se nalazi semafor koja nikada nije instaliran. Kako je iz rupe počeo da niče korov,  odlučio je da u nju posadi cveće. Irac je tako od parcele široke dva metra stvorio „Najmanji park na svetu“ i posvetio ga Danu Svetog Patrika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andy Medina (@andresmedina)

Da bi povećao popularnost parka, Dik Fagan je stvorio legendu koja se i do danas prepričava. Jednog dana maštoviti novinar pogledao je kroz svoj prozor i ugledao irskog vilenjaka kako kopa rupu. Istrčao je iz kuće i zgrabio ga, što je značilo da ima pravo na jednu želju. Poželeo je park samo za sebe, ali kako nije precizirao koje veličine bi trebalo da bude, irski vilenjak mu je poklonio – ovo. Priča o irskim vilenjacima kasnije je, kružeći po gradu, izrasla u desetine verzija, a park je stekao kultni status.

Profimedia
 

Faganove kolumne o parku osvojile su maštu Portlandera. Ubrzo su tu počele da niču druge stvari osim cveća. Magično se pojavio bazen, upotpunjen daskom za skokove za leptire ili minijaturni panoramski točak. Park je postao centralna tačka za proslave Dana Svetog Patrika u gradu.

Od Faganove smrti 1969. godine, meštani su se brinuli i održavali park, a 1976. godine gradska vlast je registrovala Mil Ends kao zvanični park. Tokom godina, pretrpeo je niz promena. Jedan od njegovih najznačajnijih dodataka bio je bazen sa leptirima koji je imao dasku za skokove, potkovicu i minijaturni panoramski točak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angel Sokolova (@cokolyxa)

Grad nastavlja da održava proslave Dana Svetog Patrika u parku Mil Ends, a žiri Ginisove knjige rekorda priznao mu je status najmanjeg parka na svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike