Revolucija u građevinarstvu: Ovde ćemo odštampati park

02.05.2022

15:30

0

Futuristički park je sagrađen samo uz pomoć 3D štampača

Revolucija u građevinarstvu: Ovde ćemo odštampati park
park3 - Copyright Printscren/Youtube/ Mashable

Tehnologija 3D štampe je sve prisutnija u građevinskoj industriji. Kompanije najavljuju da dolazi vreme kada će sve moći da se odštampa u kratkom vremenskom intervalu. Zvuči kao naučna fantastika, ali ovaj metod je već počeo da se primenjuje.

U kineskom gradu Šenžen, jedan ovakav projekat je privukao pažnju medija u celom svetu. Firma AICT je 3D štampu primenila u izgradnji parka. Idejni plan je predvideo da se ublaže granice između betona i prirode.

Printscreen/YouTube/ Mashable
 

U pitanju je dakle neka vrsta oaze, hibrida koji urbano meša sa zelenim okruženjem. Futuristički park je sagrađen samo uz pomoć 3D štampača, a iz ptičje perspektive izgleda kao ostatak nekog praistorijskog naselja, budući da je zelenilo prošarano betonskim stazama koje liče na temelje nekih prastarih građevina.

Park se prostire na 5.500 kvadratnih metara, a u izgradnji su korišćena dostignuća napredne robotike kombinovana s prednostima otpornih materijala. Procedura štampe podrazumeva ubacivanje u sistem pripremljenih digitalnih modela, posle čega ih softver pretvara u signale koje robotske ruke štapaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mashable.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike