Sveštenik usvojio više od dvadesetoro dece

10.04.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

Sveštenik Jovan Gorija je došao na ovu ideju kada su 3 mala siročića došla gladna u crkvu da traže hranu

Sveštenik usvojio više od dvadesetoro dece
Sveštenik/ Ilustracija - Copyright Profimedia

Sveštenik Odeske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) i njegova supruga osnovali su Pravoslavni dečji centar u kome trenutno odgajaju 28-ro dece. U početku su otac Jovan Gorija i njegova supruga  popadija iz crkve posvećene ikoni Bogorodice sanjali da osnuju pravoslavni vrtić,ali kada su jednog dana došla tri mala siriočića  u crkvu da mole za hranu, shvatio je da za njih mora učiniti nešto više.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Deca su tog dana bila nahranjena i obučena, ali kada su otišli, postavilo se pitanje „šta dalje”. Otac Jovan je video snimak poslao na Jutjub kanal Vesti Odessa, čime je započela njegova ideja da se u blizini njegove crkve izgradi pravoslavni dečji centar. Od 28-ro dece koja žive u centru, 25-ro je usvojio otac Jovan. Trenutno je u toku proces usvajanja još dvoje dece od 10 meseci i godinu i po dana, piše Ortohristian.
 

Profimedia/Sergei Karpukhin/TASS
 

 

U crkvi posvećenoj ikoni Bogorodice „Sve tužne radosti“, manastir Sv. Marte i Marije, gde se monahinje bave humanitarnim i misionarskim radom. Više od 18 godina u ovoj parohiji postoji menza za beskućnike u kojoj se svakodnevno hrani više od 200 ljudi. Tu je i nedeljna dečja škola i velika biblioteka duhovne literature, a otac Jovan više od 10 godina vrši pomen molitve za beskućnike.

24sedam/M. Sh
 

„Hristos i mnogi sveti su nam pokazali put. Želeo bih da ne samo vladike i sveštenici pomažu onima kojima je to neophodno, već svi ljudi. Ovaj put je veoma težak, ali može se savladati uz Božju pomoć. Glavno je zamoliti Boga za pomoć. Jer, ako nam je Gospod na prvom mjestu, onda će sve ostalo biti kako treba. Naš moto su reči apostola: Budite marljivi u revnosti, gorljivi u duhu, služite Gospodu zakljujčuje o. Jovan.

Pixabay
 

Proces usvajanja je trenutno u toku, a parohijani koji poznaju ovog sveštenika ističu da je on čovek sa velikim srcem otvorenim za za sve ljude.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike