Krave sa ličnim kartama, kuće bez vrata, pošta na vodi...Samo u jednoj zemlji sveta

16.03.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Tek deo onoga zbog čega je Indija jedinstvena

Krave sa ličnim kartama,  kuće bez vrata, pošta na vodi...Samo u jednoj zemlji sveta
profimedia-0082043268 - Copyright Profimedia

Druga najmnogoljudnija država sveta puna je raznih čudesa, neverovatnih krajolika, zanimljivih jela, bogate tradicije, svega i svačega. Iz mora zanimljivih lokaliteta, zanata, zakona i običaja, akcenat smo stavili na:

Krave s „ličnom kartom“

U indijskoj saveznoj državi Zapadnom Bengalu, krave imaju „lične karte“. Ovakva praksa je uvedena zarad sprečavanja krijumčarenja stoke i zaštite životinja. Dakle, svaka krava u ovom delu sveta ima svoj identifikacioni broj, a plan je da se ova neobična, ali korisna praksa proširi i na ostatak zemlje.

Profimedia
 

 

Jedina pošta na vodi

Drveni brod nalazi se na obalama jezera Dal. Kao pošta radi od 2011. godine i vrlo često ga posećuju meštani, ali pogotovo turisti, koji posećuju i poštanski muzej.

Najviša skulptura na svetu

Kip ujedinjenja prikazuje indijskog borca za nezavisnost, čoveka koji se zvao Vallabhbhai Patel. Ova čudesna, kolosalna skulptura ide u visine do neverovatnih 182 metra, a svetlo dana ugledala je 2018. godine. Nalazi se u državi Gujarat, a od druge najviše skulpture sveta koja prikazuje Budu, viša je 50 metara.

Profimedia
 

Dijamanti

Od 7. veka pre nove ere, pa sve do 18. veka, Indija je bila glavni izvor dijamanata na svetu. Najviše ih se nalazilo uz reke Ganges i Penner, a i dan danas neki dijamanti koji dolaze iz Indije prilično su na ceni.

Selo bez vrata i brava

Neverovatno, ali na svetu postoji i tako nešto. U selu Shani Shingnapur na kućama ne postoje vrata, pa samim tim ni brave, a stanovnici se kunu kako lopova nema već vekovima. Tradicija se poštuje što se vidi kod izgradnje novih zgrada i kuća, koje se takođe grade bez vrata.

Profimedia
 

Jezero nastalo meteorom

Jezero Lonar nastalo je pre više od 50 hiljada godina, iako zadnja istraživanja pokazuju da je čak i mnogo starije. Istraživanje iz 2019. pokazalo je kako je mineralni sadržaj jezera sličan uzorcima dobijenim sa meseca.

Profimedia
 

Zlatni hram u Armitsaru

Ovaj hram otvoren je 24 sata dnevno apsolutno svaki dan u godini, a veruje se kako i služi kao najveća narodna kuhinja na svetu, s obzirom da se u njemu dnevno podeli više od 100 hiljada obroka. I da, nije bitno kog ste pola ili vere,  ovde svako ima pravo na besplatnu hranu...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike