Svakodnevna šetnja - nešto najbolje što činite za sebe!

07.11.2020

19:30 >> 14:12

0

Bićete mnogo zdraviji ako to činite u prirodi

Svakodnevna šetnja - nešto najbolje što činite za sebe!
Copyright Pixabay

Svakodnevna šetnja – uradite nešto za sebe i svoje zdravlje!

Pešačenje je nešto na šta smo gotovo zaboravili. Sedimo kod kuće, ispred televizora, na poslu, u prevozu ili ne izlazimo iz automobila. U svakom slučaju, sve manje i manje koristimo svoje noge a to pravi prilično štete našem organizmu i imunitetu.

Hodanje je najprirodniji, najlakši i najjeftiniji način da sačuvate kako fizičko, tako i psihičko zdravlje. Ne zahteva neku posebnu kondiciju, niti opremu osim udobne obuće, vreme sami sebi prilagođavate, sami birate maršutu i sa kim ćete da šetate. Morate priznati, mnogo pogodnosti!

Pixabay

Samo sat pešačenja sagoreva 400 kalorija i oblikuje čitavo telo. Tokom šetnje, naročito u prirodi, pratićete neki drugi svet oko sebe koji će vas relaksirati i učiniti mnogo opuštenijim i srećnijim.

Sve što treba da ponesete sa sobom je dovoljno vode i možda malo hrane, ukoliko planirate da duže pešačite. Ako dugo niste bili u prilici da šetate, slobodno korak prilagodite svojim mogućnostima: nemojte se siliti i dozvoliti sebi da se zadišete, izgubite dah i oznojite se. Shvatite to kao veoma laganu vežbu.

Svaka šetnja uz brdo će vam dodatno pomoći da oblikujete i ojačate noge i mišiće koji su vam sigurno oslabili usled stalnog sedenja. Stručnjaci su izračunali da je pešačenje planinom slično penjanju uz stepenice ili rađenju čučnjeva.

Pixabay

I ovo će vam biti interesantno: Da li je hladna, mutna ili puna ajkula i krokodila, nebitno – u vodi sam: Ivana Orlović Kranjc, ronilac i podvodni fotograf

A tek spuštanje niz planinu! Kako biste se bezbedno spustili, morate da stabilizujete kolena i kukove a za to su zaslužni mišići gluteusa. Ako recimo vozite bicikl, imaćete manje razvijene mišiće potkolenice a ako trčite gluteus.

Tom prilikom prilično će biti angažovani i vaši stomačni mišići jer ćete morati da pazite kuda hodate, savijaćete se, povijati – kao da radite vežbe. Ranac će dodatno ubrzati sagorevanje kalorija pa ćete tokom šetnje sagoreti između 400 i 800 kalorija. Iako vam se neće činiti tako, šetnja i planinarenje su najbolji treninzi izdržljivosti. Svakodnevne, redovne šetnje, učiniće da creva rade kako treba a kilogrami nestaju.

Pešačenje takođe podstiče pravilnu raspodelu kalcijuma u kostima i pomaže u izgradnji koštane mase, što smanjuje verovatnoću od osteoporoze, koja je u velikoj meri prisutna kod žena.

Pixabay

Ako se još popnete na neko brdo ili planinu veće nadmorske visine, organizam će se prilagoditi tom području sa smanjenim nivoom kiseonikom. U početku će svakako biti teško ali ćete se veoma brzo prilagoditi pa ćete moći i da se trkate jer će vaša pluća biti jača i izdržjivija.

Kada šetate, tada svaki vaš mišić ima svoj zadatak i svi su angažovani i usaglašeni. Tako ih jačate i stabilizujete što smanjuje rizik od povreda. Možda ste primetili da ste posle dugog sedenja malo „rasklimatani“ i da vam pokreti nisu ujednačeni i „laki“.

Za zdravlje kardiovaskularnog sistema nema bolje vežbe od šetnje i to će vam svaki doktor reći. To je najbolji prirodni lek koji smanjuje visok krvni pritisak, nivo šećera u krvi i holesterol a utiče na snagu i opštu izdržljivost organizma.

Pixabay

Tokom šetnje otkrićete cveće, drveće, cvrkut ptica, sve nijanse lišća – sve ono što ne možete videti niti osetiti na ekranu telefona, računara ili televizora. Sve ti sitni detalji će vam znatno podići nivo sreće koji će se širiti vašim telom i umom. I to su naučno dokazali istraživači Univerziteta u Eseksu. Oni tvrde da samo pet minut u prirodi podiže nivo sreće. Zamislite šta će tek učiniti ceo vikend proveden u prirodi!

Pročitajte i ovo: Voda – izvor zdravlja i pozitivnih misli

I čim ste srećniji, na vas će mnogo manje uticati stres i mnogo manje ćete biti nervozni. Istraživači su i tu našli direktnu vezu između boravka u prirodi i poboljšanja mentalnog zdravlja. Oplemeniće vas i ako budete skupljali šumske plodove ili sadili biljke. Radovaćete se svakom plodu i svakom izdanku.

Tokom boravka u prirodi, više ćete se zbližiti sa sa ljudima kojima takođe prija šetnja i priroda. Pa makar i ćutali ili razgovarali o prirodi u kojoj se nalazite. Nećete pričati o poslu, problemima, novcu. Jednostavno, priroda vas tera da razmišljate o nečemu drugom.

To je i sjajna prilika da malo odmorite od ekrana, dugmića i društvenih mreža koje nam uglavnom zaokupljuju pažnju tokom većeg dela dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike