Šta znači kad neko lije krokodilske suze?!

03.03.2022

13:30

0

Da li ste se nekad zapitali zašto baš upotrebljavamo ove dve reči zajedno

Šta znači kad neko lije krokodilske suze?!
profimedia-0103078770 - Copyright Profimedia

Nebrojeno puta smo čuli i izgovorili "lije krokodilske suze" - poprilično je ustaljena i česta metafora u našem narodu. To je fraza koja znači lažno sažaljenje, lažno saosećanje, krajnje licemerje. Za čoveka koji se pretvara da je ojađen i ožalošćen zbog nečije nesreće, a u stvari se potajno tome raduje.

Printscreen/YouTube
 

Postoje mnogobrojne životne situacije na koje se odnosi ovaj izraz, jer ljudi često, umesto stvarnog sažaljenja i pomoći onima koji su u nevolji, bezdušno se pretvaraju i liju "krokodilske" suze. 

Profimedia
 

Zašto krokodilske?

Objašnjenje je krajnje zanimljivo - krokodili su opasni i krvoločni predatori, koji zasigurno ne plaču zbog tuge za svojim "žrtvama". Ali, krokodili zaista liju suze, ali ne zbog žalosti! Dok proždire svoj plen, krokodil refleksno lije krupne suze - ovim životinjama su suzne i pljuvačne žlezde u tesnoj vezi. Dok luči pljuvačku da bi progutao plen, automatski mu se luče i suze! Otuda objašnjenje ovog fenomena.

Pixabay
 

Pored krokodilskih suza postoji i izraz krokodilski smeh

Lako je objasniti kako je nastao taj izraz. Pošto su krokodilske suze – lažne suze, pridev krokodilski dobio je značenje – “lažan”, pa je tako, onda, i lažni smeh postao – krokodilski smeh. Ova fraza je sinonim za licemerno ponašanje i neiskrenu ožalošćenost.

Youtube/Medland Hospital /Pixabay
 

Narodi koji žive u krajevima gde ima krokodila zapazili su ovu nesvakidašnju  pojavu, pa su počeli da veruju da krokodili oplakuju svoje žrtve. Od tada i datira izraz krokodilske suze, sa značenjem: lažne suze, lažno sažaljenje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ddl.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike