Ovo je najukletije ostrvo: Odnelo 1000 brodova!

27.02.2022

14:14

0

Mnogi od brodova koji su se nasukali na ovim ostrvima sakriveni su na dnu mora. Izolovano je usred zaliva, a njihov arhipelag ima zastršujući oblik udice

Ovo je najukletije ostrvo: Odnelo 1000 brodova!
titanic-gebab800d3_1920 - Copyright Pixabay

Izolovana u kanadskom zalivu Sen Loren, ostrva Magdalen jedna su od najopasnijih mesta za brodove. Magdalenska ostrva deo su zaliva Sen Loren u Kanadi, koji se sastoji od osam većih i nekoliko manjih ostrva. Za njih kažu da su dom brodoloma.

Pixabay
 

Veruje se da se ovde nasukalo između 500 i 1.000 brodova, uglavnom u 18. i 19. veku. Tokom samo jedne oluje potopljeno je 48 lađa. U to doba, broj svetionika je bio mali. Zbog vetrova, magle i kamenite obale, morepolovci su mogli da se oslone samo na nagađanje. Mnogi putnici su tako nestajali ili su sahranjivani u pesku.

Brodovi koji bi se iz bilo kog razloga uputili iz Evrope u Kvebek, uglavnom bi iskusili istu sudbinu. Iznenada bi skrenuli s puta i našli se nasukani na peščanim plažama i plitkim vodama ostrva Magdalen. Ukleta ostrva Magdalen su izolovana usred zaliva, a njihov arhipelag ima oblik udice. Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svetionika u 18. i 19. veku bili su kobni za brojne brodove. Veliki broj članova posade nastradao je u ovom delu sveta, a oni koji su preživeli naselili su se na ostrvu.

Profimedia
 

Magdalen ostrva se prostiru na oko 205 kvadratnih kilometara. Na njima živi nešto više od 12.000 stanovnika, uglavnom potomci preživelih iz nekadašnjih brodoloma. Neke kuće na ostrvima napravljene su od drvenih dasaka sa lađa i od drugih spasenih materijala nakon brodoloma.

Stanovništvo je raznoliko, i struktura zajednice je u velikoj meri zavisila od toga koji će se brod nasukati, kojim će jezikom govoriti, koje će nacionalnosti biti. Većina stanovnika govori francuski jezik, ali ima i stanovnika kojima je maternji engleski, a koji uglavnom potiču od preživelih ljudi iz Engleske, Irske i Škotske.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike