Kao da nije sa ovog sveta! Mistično ostrvo vanzemaljske lepote

30.11.2021

16:30

1

Dom za oko 800 retkih vrsta flore i faune od koji se veliki broj ne nalazi nigde na svetu

Kao da nije sa ovog sveta! Mistično ostrvo vanzemaljske lepote
profimedia-0323260475 - Copyright Profimedia

Sokotra je arhipelag četiri ostrva u Indijskom okeanu i jedno od najizolovanijih mesta na svetu.

Ostrvo se odvojilo od kopna afričkog kontinenta pre šest do sedam miliona godina i priroda je ovde pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Sokotra je dom za oko 800 retkih vrsta flore i faune oko jedne trećine njih ne nalazi se nigde na svetu.

Profimedia
 

Ostrvo je smešteno u Indijskom okeanu nekih 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, njegova surova sredina sastoji se od peščanih plaža, pećina i uzdignutih planina. Veći deo godine ovim mestom vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uslovi, što dovodi do prepoznatljivog izgleda biljaka na ostrvu.

Stabla i biljke razvili su se tako da mogu podneti surove uslove života, a neke vrste stare su neverovatnih 20 miliona godina, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Kao priznanje za svoj poseban biljni i životinjski svet, arhipelag je 2008. godine proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom. Njegova veličanstvena priroda donela mu je svetsku slavu, pre svih Drvo zmajeve krvi koje je svojevrsni simbol ostrva. Drvo ima izuzetne karakteristike, izgleda kao kišobran i krvari kada se seče.

 

 

Sokotra, koja se nalazi u Arapskom moru odmah ispod Jemena, ima oko 42.000 stanovnika na površini od 3.796 kvadratnih kilometara što znači da je ostrvo jedva naseljeno.

Danas bogata biološka raznolikost Sokotre dovodi na ostrvo nove istraživače, koji se nadaju da će otkriti njene tajne pre nego što ga savremeni svet zauvek promeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike