Pronađen brod kapetana Kuka?!

09.02.2022

17:13

0

Iako Amerikanci osporavaju ovo neverovatno otkriće, direktor Nacionalnog pomorskog muzeja rekao je da su naučnici nakon više od dve decenije potrage konačno pronašli ovo čuveno plovilo

Pronađen brod kapetana Kuka?!
sunset-g78a18eab8_1920 - Copyright Pixabay

Australijski stručnjaci saopštili su da su pronašli izgubljeni brod kapetana Džejmsa Kuka “Endevor”.

Kevin Sampšen, izvršni direktor Nacionalnog pomorskog muzeja, rekao je novinarima da su naučnici nakon više od dve decenije potrage konačno pronašli ovo čuveno plovilo.

– Možemo sa sigurnošću da potvrdimo da se radi o olupini “Endevora”. Ovo je važan trenutak. To je verovatno jedno od najvažnijih plovila u našoj pomorskoj istoriji - naveo je on.

“Endevor” je bio brod britanskog istraživača Džejmsa Kuka kojim je plovio Tihim okeanom između 1768. i 1771. godine. Njime je otkrio delove sveta koji su Evropljanima u to vreme uglavnom bili nepoznati, uključujući delove Australije i Novog Zelanda.

 

 

Međutim, 1775. brod je bio u veoma lošem stanju, pa je prodat privatnom vlasniku koji ga je preimenovao u “Lord Sendvič”. Britanska mornarica ga je potopila 1778. u luci Njuport na Roud Ajlendu. Naučnici poslednje 22 godine istražuju to područje i detaljno pregledaju nekoliko olupina na tom lokalitetu. Upoređivali su njihov izgled sa planovima i merama “Endevora” i analizirali poreklo materijala.

 

 

Izvršni direktor Nacionalnog pomorskog muzejaje istakao je da se još moraju složiti poslednji delovi slagalice pre nego što se dobije službena potvrda pronalaska, ali je i dodao kako je on, na osnovu arhivskih i arheoloških dokaza, uveren da se radi o “Endevoru”.

Ipak, stručnjaci iz SAD nisu toliko optimistični. Organizacija Projekat morske arheologije Roud Ajlenda (RIMAP) kazala je da je reč o preuranjenoj izjavi i “kršenju ugovora”. Izvršna direktorka RIMAP-a rekla je da su oni zapravo vodeća organizacija zadužena za to istraživanje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: esprso.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike