Život na francuski način! Navike koje izazivaju ljubomoru i šokiraju svet

24.02.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

U nekim delovima zemlje Francuzi se pozdravljaju sa čak pet poljubaca u obraz, a sasvim je uobičajeno i potrošiti 45 minuta na ručak tokom radnog vremena

Život na francuski način! Navike koje izazivaju ljubomoru i šokiraju svet
eiffel-tower-gd09b0d5fd_1280 - Copyright Pixabay

Postoje neke čudne stvari u vezi sa Francuzima koje su ostatku sveta teško razumljive.

Istina je da ima i dosta predrasuda prema Francuzima koje su rezultirale nekim izmišljenim zapažanjima o njima. Međutim, čak i ako ostavite po strani takve predrasude, očigledno je da se Francuzi ponekad ponašaju na način koji je svojstven samo njihovoj kulturi.

Pre svega pozdrav

Francuzi se pozdravljaju poljupcima u obraz, a koliko će se puta poljubiti, zavisi od dela zemlje u kojem se nalazite. Tako na primer, Parižani se često ozdravljaju sa četiri poljubca u obraz, u Monpeljeu se ljube tri puta, a na Korzici čak pet puta. Često ni sami Francuzi ne znaju koliko puta treba da se poljube.

Savršeni baget

Odlazak po hleb Francuzima je svakodnevna navika, baš kao i nama – ali za razliku od nas, Francuzima nije problem da odu i nekoliko ulica dalje po omiljeni baget.

Profimedia
 

Ručak kao društveni fenomen

Gotovo polovina Francuza potroši više od 45 minuta na ručak svakog dana jer hranu ne doživljavaju kao puko „gorivo“ za preživljavanje. Pauzu za ručak na poslu Francuzi koriste kako bi porazgovarali s kolegama. Ručak u Francuskoj je ritual, između ostalog zato što Francuzi uglavnom ne grickaju između obroka, nego se čuvaju za pravu stvar.

Profimedia
 

Francuski gard

Ako poredimo sa Amerikancima, koji su uglavnom po prirodi nasmejani čak i kad im nije do smeha, Francuzi se neće pretvarati da su ludi od sreće samo zato što to od njih neko očekuje. Francuzi su generacijama trenirali kritičko mišljenje, bunili se i zauzimali za sebe, stoga preterano odobravanje ili pozitivan pogled na svet smatraju naivnim.

Pixabay
 

Galantnost

Zamislite ovo: žena se sprema da izađe iz kafića, a muškarac koga čak i ne poznaje joj pomaže da obuče kaput i pridržava joj vrata.

U Americi će devojka protumačiti ovaj gest kao znak flertovanja, u Francuskoj, se međutim, ovo ne smatra seksizmom, već samo tipičnim francuskom kavaljerstvom.

Profimedia
 

Važan je san

Dok trčimo okolo na posao, sport, pravimo večeru, pa trčimo na društveni događaj, Francuzi spavaju! Oni pridaju veliku vrednost svom snu i spavaju više od ostatka sveta. U proseku, Francuzi spavaju oko 8,83 sata dnevno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike