Zamak moćnih žena! Godinama u rukama ljubavnica i udovica

23.11.2021

10:30

0

Proglašen je spomenikom kulture, a čitav kompleks je plod ženske mašte

Zamak moćnih žena! Godinama u rukama ljubavnica i udovica
profimedia-0426152697 - Copyright Profimedia

Dvorac Šenonso jedan je od najpoznatijih dvoraca na severozapadu Francuske, koji nosi nadimak "vrt Francuske". Podigli su ga najveći renesansni arhitekti toga doba, a danas je jedan od najposećenijih zamkova ove zemlje. Proglašen je spomenikom kulture, a čitav kompleks je plod ženske mašte.

Naime, dvorac je bio poklon kralja Henrija II ljubavnici Dijani od Poatjea. Upravo je ona izrazila želju da dvorac pređe preko reke na drugu obalu i da se oko njega posadi raskošan vrt pun cveća i voća.

Kada je kralj Henri II umro, njegova udovica Katarina Mediči oterala je ljubavnicu sa imanja, nateravši je da zameni ovaj dvorac drugim. Potom ga je preuzela i dodatno obogatila postojeće vrtove.

Dvorac je u njenim rukama postao poznat po noćnom životu i proslavama koje su se ovde odvijale.

Profimedia
 

Nakon njene smrti dvorac je preuzela treća dama, supruga kralja Henrija III. Ali, ona je ubrzo pala u depresiju nakon muževljeve smrti i dvorac putuje dalje, ponovno u ruke ljubavnice.

Henri IV poklonio je dvorac svojoj ljubavnici Gabrielle d'Estrees, ali kako su se s generacijama nagomilali dugovi, sadržaj dvorca je morao biti rasprodat. Konačno, u 18. veku ga je kupio bogataš Klod Dupin i dao svojoj supruzi na upravljanje.

Profimedia
 

Lujza Dupin bila je inteligentna, profinjena i lepa žena koja je u salonu dvorca okupljala elitno društvo. Čak je uspela da spase zamak od uništenja za vreme Francuske revolucije, kada je gladni narod tražio osvetu.

U 19. veku ga je nasledila Margarit Peluz i dala na restauraciju. Kad ga je preuredila novca je ponestalo i dvorac je prodat.

Profimedia
 

Danas je dvorac obnovljen i otvoren za javnost, a u njemu možete provesti ceo dan i neće vam biti dosadno. Teško je reći šta je lepše, dvorac, vrtovi ili priroda koji ga okružuju. Stoga ne čudi da se ovde često snimaju i filmovi, a restoran i salon je uvek rezervisani nedeljama unapred.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike