Da, možete spavati na poslu, samo, molimo vas, koristite posebnu sobu za to

09.12.2021

16:30

0

Sve više kompanija u Japanu poseduje posebnu prostoriju za predah od posla

Da, možete spavati na poslu, samo, molimo vas, koristite posebnu sobu za to
profimedia-0343186018 - Copyright Profimedia

Japanski poslodavci i Ministarstvo zdravlja te zemlje uveli su obaveznih pola sata predaha, koji podrazumeva isključivo spavanje na poslu, i to u tačno određeno vreme. Ovakav luksuz sebi može da dopusti samo jedna od ekonomski i privredno najrazvijenijih zemalja na svetu.

Čitava ideja potkrepljena je preciznom računicom.

Zbog sindroma izgaranja na poslu, poznatog kao „burn out“, vredni japanski svet postao je manje efikasan upravo zbog pospanosti, a to kompanije ukupno košta 138 milijardi dolara godišnje. Zbog toga je udruženje poslodavaca donelo odluku da se zaposlenima omogući pola sata sna, što podrazumeva i obezbeđenje soba opremljenih za tu namenu.

Profimedia
 

Primer je, među prvima, dao "Nextbeat", japanska IT kompanija koja je za svoje zaposlene uredila dve strateške spavaće sobe, opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni telefoni, tableti i laptopi su najstrože zabranjeni. "Mitsubishi Estate" takođe je sproveo testove na svojim zaposlenima i otkrio da je dremanje poboljšalo fokus radnika i pomoglo u održavanju ukupne motivacije.

Profimedia
 

I možda će neki reći ludost, ali Japanci imaju svoja opravdanja i razloge. Prema najnovijem ispitivanju sprovedenom među 28 zemalja sveta, stanovnici ovog dela sveta spavaju najkraće, u proseku šest sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike