Zašto žene ne mogu da posete tajno japansko ostrvo koje je Unesko uvrstio na listu svetske baštine?

19.01.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Bogato arheološko nalazište, sa artefaktima starim više od 80.000 godina

Zašto žene ne mogu da posete tajno japansko ostrvo koje je Unesko uvrstio na listu svetske baštine?
profimedia-0341319135 - Copyright Profimedia

Mnogo je neobičnih mesta na našoj planeti, a jedno od njih je svakako japansko ostrvo Okinošima, na kome je ženama strogo zabranjen ulaz. 

Malo, usamljeno ostrvo oko 60 kilometara od grada Munakata, u južnoj prefekturi Fukuoke, dom je svetilišta šintoističke religije, najveće japanske vere, koja datiraju iz 17. veka. Ali tradicije i rituali koji se izvode na ostrvu su još stariji, datiraju iz 4. veka kada je Okinošima postala mesto gde se ljudi mole za bezbedna putovanja.

Arheološka nalazišta koja su sačuvana na ostrvu su praktično netaknuta i pružaju hronološki zapis o tome kako su se rituali koji su se tamo obavljali menjali od 4. do 9. veka.

Profimedia
 

Ovim ritualima, međutim, nikada nije prisustvovala žena. Iako postoji nekoliko istorijskih zapisa koji objašnjavaju ovu zabranu, stručnjaci veruju da je zbog verovanja u šintoizam da menstrualna krv skrnavi sveta mesta. Druge teorije su da je zabrana proizašla iz želje da se žene koje rađaju zaštite od opasnosti putovanja morem.

Profimedia
 

Na ostrvu mogu boraviti samo sveštenici osim tokom godišnjeg festivala 27. maja, kada je dozvoljeno da u posetu dođe 200 muškaraca pod uslovom da se podvrgnu ritualu čišćenja u kojem se skinu do gole kože i okupaju se u morskoj vodi. Kada odu, muškarci ne mogu da ponesu nikakav suvenir, niti da otkriju detalje svoje posete, preneo je BBC.

Sprovođenje svih pravila dovelo je ovo mesto na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike