Budućnost medicine: Operacije na daljinu uz pomoć robota i 5G tehnologije

08.01.2021

19:30 >> 14:35

0

Napredak medicine je fascinantan, zahvaljujući tehnološkim dostignućima i brzini interneta hirurzi mogu da operišu pacijente udaljene hiljadama kilometara o

Budućnost medicine: Operacije na daljinu uz pomoć robota i 5G tehnologije
Copyright Pixabay

Čak i najveći skeptici moraju da priznaju da je u poslednjih nekoliko decenija medicina vrtoglavo napredovala, a zahvaljujući tome mnoge

Pročitajte i ovo:
bolesti su izgubile epitet „neizlečive“.

Nove tehnologije omogućavaju da se sada izvode i operacije na daljinu. Godine 2001, hirurzi u Njujorku su pacijentu u Francuskoj uklonili žučnu kesu koristeći robotski sistem sa daljinskim upravljanjem. Operacija poznata pod nazivom “Lindberg” bila je prva takva telehirurgija na svetu.

Od tada pa do danas, hirurzi su dobili novu tehnologiju uz koje mogu da obavljaju veoma komplikovane operacije na daljinu.

Kineski hirurzi su 2019. godine, pomoću 5G tehnologije, uspešno izveli dve operacije nad pacijentima koji su bili udaljeni nekoliko hiljada kilometara od njih. Prvo je hirurg iz Pekinga operisao jetru pacijentu u Šenženu, udaljenom 2.200 kilometara.

Potom je hirurg Ling Žipej, iz klinike na ostrvu Hajnan, ugradio neuralni stimulator u mozak pacijenta u pekinškom kliničkom centru, udaljenom 3.000 kilometara. Pacijentu sa Parkinsonovom bolešću u Pekingu bila je potrebna operacija, ali nije mogao da odleti za Hajnan. Ovakve, uspešne operacije, omogućavaju ljudima da potencijalno smanje svoje lekove i poboljšaju kvalitet života.

Pročitajte i ovo:
U toku prošle godine, otorinolaringolog iz Milana je demonstrirao operaciju na lešu udaljenom nešto više od 14 kilometara. Operacija na glasnim žicama je izvršena uz pomoć robota i 5G mreže, zbog čega se kašnjenja mere u milisekundama.

Za izvođenje ovakvih operacija je ključna brzina veze između hirurga i robotizovanih instrumenata, a to nije moguće bez 5G tehnologije, koja je kod nas već označena kao nepoželjna, iako se nismo ni upoznali sa njenim mogućnosti i prednostima.

Smatra se da bi ovakav vid lečenja znatno poboljšao stanje kardiovaskularnih pacijenata, naročito nakon infarkta, kada je hirurška intervencija neophodna a često nemoguća, jer se čeka prevoz bilo kolima hitne pomoći ili helikopterom, a svako kašnjenje povećava rizik od smrtnosti. I to je samo jedan od bezbroj razloga i načina primene koji se još uvek istražuju. Ono što je sigurno i što se već primenjuje u nekim delovima svete jesu medicinska dijagnostika i nega na daljinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike