Ekstremno brzo punjenje baterija za električne automobile: Potrebno je samo pet minuta

08.03.2021

12:00 >> 15:53

0

Ove baterije su već testirane na telefonima, dronovima i skuterima

Ekstremno brzo punjenje baterija za električne automobile: Potrebno je samo pet minuta
Copyright Pixabay

Izraelska kompanija StoreDot razvila je novu tehnologiju koja puni baterije električnog automobila za samo pet minuta.

Prve generacije litijum-jonskih baterija bi mogli da budu rešenje za noćnu moru svih vozača a ove baterije se u vremenu punjenja mogu takmičiti sa punjenjem standardnih vozila na benzinskim pumpama.

Nobelovu nagradu za hemiju za pronalazak litijum-jonske baterije su 2019.godine dobili Džon Gudinaf iz SAD, Britanac Stenli Vitingem i Japanac Akira Jošino.

Specijalisti za ultrabrzo punjenje u StoreDotu razvili su prvi generaciju litij-ionske baterije koja se po vremenu punjenja može natjecati s punjenjem standardnih vozila na benzinskim stanicama.

Pixabay

U ovom trenutku proizvođači testiraju stotine prototipova i, ukoliko se ova inovacija pokaže kao uspešna, vreme čekanja da se baterija napuni će biti drastično skraćeno a povećaće se broj onih koji će želeti da voze ovakav auto na čemu će planeta i čovečanstvo biti zahvalni.

Ova kompanija je pre ovoga testirala baterija na telefonima, dronovima i skuterima, pre nego što se posvetila baterijama za električna vozila.

Doron Majersdorf, osnivač kompanije StoreDot koja se nalazi u Herzliju nedaleko od Tel Aviva, kaže da sarađuju sa nemačkim proizvođačem automobila Dajmler, britanskim Britiš Petroleumom i elektronskim gigantima Samsung I TDK.

Hemičari iz StoreDota nedeljno prave oko 100 ovakvih baterija koje šalju kompanijama na moguću upotrebu i testiranje.

Pixabay

Ono što je još uvek nerešen problem je recikliranje istrošenih baterija jer svaka od njih ima životni vek od 3000-3500 punjenja. Drugi problem su stanice za punjenje koje bi morale da se prilagode baterijama nove generacije, što bi moglo da košta između 1.500 i 10.000 američkih dolara u zavisnosti od kapaciteta.

Prema podacima Međunarodne energetske agencije, električni automobili su i dalje skupi a u 2019.godini oni su činili samo samo 2,9% od ukupne prodaje u svetu.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike