Johanesburg: Planira se izgradnja moderne biblioteke od blata

23.03.2021

13:30 >> 12:19

0

Projekat moderne biblioteke sa osam kupola podseća na silose koji simbolizuju glad za duhovnom hranom

Johanesburg: Planira se izgradnja moderne biblioteke od blata
Copyright Printscreen

U Johanesburgu, u predgrađu Rivijera, planiraju da naprave biblioteku koja će nositi ime bivšeg južnoafričkog predsednika Taboa Mbekija, drugog predsednika posle aparthejda, čime će spojiti drevnu i savremenu istoriju Južne Afrike.

Predsednička biblioteka „Tabo Mbeki“ prostiraće se na 5.400 kvadratnih metara i sastojaće se i iz dva nivoa, od kojih će jedan biti skriven ispod zemlje. U okviru biblioteke će se nalaziti i muzej, privremeni izložbeni prostor, istraživački centar, dvorana, centar za osnaživanje žena, čitaonica, maloprodajne prostorije i kancelarije.

Printscreen

Pored toga, ovde će se nalaziti i javni prostor i arhiva koja će služiti kao spremište za papire, artefakte i ključna dokumenta bivšeg predsednika Mbekija, drugog predsednika Južne Afrike.

Projekat se sastoji od osam kupola koje podsećaju na silose za žito, koji simbolično predstavljaju želju za znanjem i ljudsku potrebu za duhovnom hranom. Projekat je uradila firma Dejvida Ađaje, britansko-ganskog arhitekte, u saradnji sa firmom iz Južne Afrike „MMA dizajn studio“.

Printscreen

Posebno je zanimljivo to što će biblioteka biti izgrađena tehnikom nabijanja zemlje, a zemlja i blato će biti korišćeni iz lokalnih izvora, kao i drvo za obloge i kamen za teraco podove. Biblioteka će koristiti solarnu energiju, u cilju smanjena emisije ugljenika.

Solarni paneli biće smešteni na krovu, gde će upijati sunčevu svetlost i proizvoditi električnu energiju, što će znatno unaprediti energetsku efikasnost objekata.

Printscreen

Prema projektu, biće ugrađeni i geotermalni sistemi grejanja koji će koristiti energiju zemlje, a debeli zidovi će pomagati u skladištenju toplote danju, a oslobađaće je u toku noći, kako bi zagrejali unutrašnjost kad temperatura padne.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike