Pet stvari koje bolje da ne guglate: Kasnije ćete zažaliti

26.05.2024

17:45

0

Autor: K. B.

Iako je sve dostupno, važno je biti oprezan prilikom istraživanja na internetu, jer postoje neke stvari koje zaista nije potrebno videti

Pet stvari koje bolje da ne guglate: Kasnije ćete zažaliti
Copyright Profimedia

Prilikom istraživanja na internetu, važno je izbegavati određene pojmove. Neki od njih obuhvataju specifične medicinske termine ili nazive droga, te je bitno biti oprezan tokom pretrage. Evo pet takvih pojmova:

Harlekinska ihtioza

Ovo retko genetsko stanje, poznato i kao "Harlekinski sindrom beba", uzrokuje formiranje debelih ploča u obliku dijamanta na koži novorođenčadi, što podseća na riblje krljušti. Osim što izgleda loše, ovo stanje zahteva hitan tretman, iako su medicinski napredci poboljšali šanse za preživljavanje beba koje ga imaju.

Larve

Iako na prvi pogled "larve" zvuče kao bezopasan termin koji se odnosi na aktivne nerazvijene jedinke insekata, pretraga ovog pojma može dovesti do saznanja o oralnoj mijazi, zdravstvenom stanju koje podrazumeva parazitiranje larvi u ljudskim ustima, što može rezultirati ozbiljnim infekcijama.

"Degloving"

Termin "degloving", ili "skidanje rukavica", odnosi se na zdravstveni problem poznat kao avulzija, pri čemu se veliki delovi kože zajedno sa slojem mekog tkiva odvoje od mišića. Slike ovog stanja mogu biti vrlo uznemirujuće, stoga je važno biti oprezan tokom pretrage ovog pojma.

Profimedia
 

Krokodil

Kada se pominje "krokodil", ne misli se na životinju, već na drogu poznatu kao dezomorfin. Pretraga ovog pojma može rezultirati prikazima posledica korišćenja ove opioide, koje mogu biti vrlo uznemirujuće.

"Fournier"

Pretraga ovog pojma može dovesti do saznanja o stanju poznatom kao "Furnijeova gangrena", akutnoj nekrotičnoj infekciji koja zahvata genitalni deo tela. Ovo stanje može brzo da se pogorša i može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike