Hakovana globalna botnet mreža: Kineski državljanin optužen za krađu šest milijardi dolara

30.05.2024

15:11

0

Autor: V. I.

Uhvaćeni sajber kiminalac suočava se s maksimalnom kaznom

Hakovana globalna botnet mreža: Kineski državljanin optužen za krađu šest milijardi dolara
Copyright Profimedia

Zajedničkom akcijom međunarodnih bezbednosnih agencija eliminisana je najveća botnet mreža na svetu, što je rezultiralo krađom od 5,9 milijardi dolara putem sajber prevara. Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je mreža povezana sa brojnim kriminalnim aktivnostima.

Detalji operacije

Međunarodna saradnja bezbednosnih agencija dovela je do zatvaranja globalne malver mreže. Ova mreža, nazvana 911-S5, obuhvatala je oko 150 servera širom sveta i bila je aktivna od 2014. do 2022. godine. Tokom ovog perioda, mreža je hakovala više od 19 miliona IP adresa u skoro 200 zemalja, prema izveštaju BBC-ja.

Optuženi kineski državljanin

Za stvaranje i upravljanje ovom mrežom optužen je kineski državljanin Juen He Vang, koji takođe ima državljanstvo karipske ostrvske države Sent Kits i Nevis. Vangu se na teret stavlja više krivičnih dela, uključujući zaveru radi vršenja kompjuterske prevare, zaveru radi pranja novca i druge. Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, suočava se s maksimalnom kaznom od 65 godina zatvora.

 

Profimedia
 

 

Kriminalne aktivnosti i finansijski gubici

Mreža je korišćena za izvođenje sajber napada, prevare, eksploatacije dece, uznemiravanja i druge ilegalne aktivnosti. Američke vlasti procenjuju da je više od pola miliona lažnih zahteva za osiguranje od nezaposlenosti poteklo s kompromitovanih IP adresa, što je rezultiralo gubitkom od preko 5,9 milijardi dolara.

Luksuzna imovina

Juen He Vang je navodno zaradio oko 99 miliona dolara prodajom pristupa IP adresama. Od tog novca kupovao je imovinu u SAD, Kini, Singapuru, Tajlandu i UAE, uključujući luksuzne automobile poput ferarija i rols-rojsa, kao i skupocene satove. Imovina ukupne vrednosti od 60 miliona dolara je zaplenjena ili je u procesu zaplene.

Saradnja u istrazi

Istragu su podržale brojne organizacije, uključujući tehnološki gigant "Majkrosoft" i bezbednosne agencije iz Singapura i Tajlanda. Njihova pomoć bila je ključna u otkrivanju i eliminisanju ove botnet mreže.

Eliminacija ove botnet mreže predstavlja značajan uspeh u borbi protiv sajber kriminala. Međunarodna saradnja i efikasna akcija bezbednosnih agencija doprinele su zatvaranju mreže koja je uzrokovala ogromne finansijske gubitke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike