Spasava šta može: Mask objavio koja nova grupa na platformi X dobija pristup AI četbotu Grok

27.03.2024

15:51

0

Autor: V. I.

Uvođenje novine očekuje se tokom ove nedelje

Spasava šta može: Mask objavio koja nova grupa na platformi X dobija pristup AI četbotu Grok
Copyright Profimedia

Nakon što je Ilon Mask ranije u martu prešao na otvoreni kod svog velikog jezičkog modela Grok, vlasnik X-a je u utorak rekao da će kompanija ranije poznata kao Twitter uskoro ponuditi četbot Grok za određenu grupu pretplatnika. U postu na društvenoj mreži X, Mask je najavio da će Grok ove nedelje postati dostupan Premium pretplatnicima, a ne samo onima na višem nivou, Premium+ korisnicima, kao ranije.

Profimedia
 

Šta se krija iza ovog poteza

Ovaj potez bi mogao da signalizue želju da se direktnije takmiči s drugim popularnim četbotovima, kao što su OpenAI ChatGPT ili  Anthropic Claude. Ali to takođe može biti indikacija da Xpokušava da poveća broj svojih pretplatnika. Vest stiže u trenutku kada podaci pokazuju da manje ljudi koristi platformu X i da se ona bori da zadrži one koji je koriste. Prema nedavnim podacima Sensor Tover-a, koje je preneo NBC News, upotreba X-a u SAD je pala za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu od februara i 23 odsto od Maskove akvizicije.

Maskov rat protiv oglašivača možda je takođe naštetio izgledima kompanije za prihod, jer je Sensor Tover otkrio da 75 od 100 najboljih američkih oglašivača na X od oktobra 2022. više nije trošilo budžet za oglašavanje na toj platformi.

Ponuda pristupa AI četvotu bi potencijalno mogla da spreči korisnike platforme X da pobegnu na druge platforme - kao što su decentralizovane platforme Mastodon i Bluesky ili Instagramov Threads, koji su brzo stekli popularnost zahvaljujući resursima Meta da dopru do preko 130 miliona korisnika mesečno od četvrtog kvartala 2023.

Mask nije rekao kada će Grok postati dostupan korisnicima X-a, samo da će "biti omogućen" za sve Premium pretplatnike "kasnije ove nedelje".

 

 

X Premium je pretplata srednjeg nivoa kompanije koja počinje od osam dolara mesečno (na vebu) ili 84 dolara godišnje. Ranije je Grok bio dostupan samo Premium+ pretplatnicima, po ceni od 16 dolara mesečno ili ogromnih 168 dolara godišnje.

Grokov četbot može da se dopadne Maskovim sledbenicima i korisnicima platforme X jer će da  odgovara na pitanja o temama koje su uglavnom zabranjene za druge AI četbotove kao što su zavere ili kontroverzne političke ideje. Takođe će odgovarati na pitanja sa "buntovničkom crtom“, kako je to Mask opisao. Najvažnije, Grok ima mogućnost pristupa X podacima u realnom vremenu - nešto što rivali ne mogu da ponude.

Naravno, vrednost tih podataka pod Maskovom vladavinom može se smanjiti ako X izgubi još više korisnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike