Napad na mozak: Hakeri bi mogli da ubiju osobe sa čipom u glavi, ističe stručnjak za sajber bezbednost

09.02.2024

17:22

0

Autor: V. I.

Sajber kriminalcima će biti potrebno nekoliko ključnih informacija da bi ušli u moždani čip

Napad na mozak: Hakeri bi mogli da ubiju osobe sa čipom u glavi, ističe stručnjak za sajber bezbednost
Copyright Profimedia

Nije prošlo ni deset dana otkad je Ilon Mask objavio da je njegova firma Neuralink ugradila čip u mozak, a uveliko su počela nagađanja koje sve opasnosti to nosi sa sobom. Stručnjak za sajber bezbednost Rodžer Grajms otkrio je kako hakeri mogli da upadnu u moždani čip i ugroze zdravlje onog ko ga nosi.

Mask ima velike planove da čipovi budu pozitivni uređaji koji menjaju život, ali Grajms upozorava da  da bi uređaj mogao biti smrtonosan.

Profimedia
 

"Istorija je pokazala da su se dosad većina, ako ne i svi, implantabilni medicinski uređaji i čipovi mogu hakovati. Zašto bi ovaj bio drugačiji?" zapitao se Grajms.

Ovaj stručnjak za kompjutersku bezbednost je u industriji već 35 godina, autor je preko desetina knjiga o bezbednosti podataka i računara i radi kao konsultant za velike korporacije na njihovoj sajber odbrani.

Dalje je objasnio kako se moždani čipovi sa veštačkom inteligencijom mogu hakovati i koliko daleko bi sajber kriminalac morao da ide.

"Prvo, barem za sada, oni nisu povezani s internetom što inače značajno povećava rizik za sajber bezbednost“, upozorio je Grims.

Drugo, Grajms je primetio da bi sajber kriminalci morali da znaju koji računarski operativni sistem računara koristi moždani čip Neuralinka a to verovatno nije uobičajen nipopularan softver pa stoga nije toliko podložan hakerskim upadima.

"To znači da će onima koji nemaju interne specifikacije biti znatno teže da shvate kako da ga hakuju, a nijedan od tradicionalnih alata za hakovanje ne bi radio protiv toga“, objasnio je Grajms i dodao:. "Nismo čak ni sigurni da li čip pokreće kod koji se može ažurirati, što je potrebno za većinu hakovanja.

Profimedia
 

Treće, verovatno vam je potrebna fizička ili bliska blizina za povezivanje sa čipom. Trenutno, identitet prvog čoveka koji je primio Muskov AI čip mozga je u tajnosti i njihova lokacija nije javno poznata.

"Četvrto, i poslednje, trebalo bi vam posebno znanje o tome kako čip radi i kako da manipulišete njegovim operacijama bez izazivanja operativnih problema“, rekao je Gajms.

Napomenuo je da trenutno nemamo čak ni nejasnu predstavu o tome kako čip u mozgu radi na tehničkom nivou, što bi bila ključna informacija za potencijalne hakere.

On misli da osoba s implantiranim moždanim čipom verovatno neće uskoro biti hakovana. "Sva prethodno pomenuta ublažavanja kompenzacije čine malo verovatnim da će taj određeni čip uskoro biti uspešno hakovan.

Ipak, jedna od najvećih briga za Grajmsa jeste to da bi život korisnika sa moždanim čipom mogao biti ugrožen.

Profimedia
 

"Dosadašnji hakerski napadi na medicinske uređaje pokazali su da su hakeri bili u stanju da zlonamerno manipulišu operacijama na takav način da naškode životu korisnika“, upozorio je on za Sun.

U zavisnosti od toga za šta se koristi moždani čip, posledice mogu biti smrtonosne. 

Kao izvršni direktor Neuralinka, Mask je ranije otkrio planove za uređaj koji će pomoći ljudima da se oporave od povreda mozga. Takođe, predvideo je  da bi ljudska svest mogla da se učita u čipove i ubaci u drugo telo ili mašinu ako originalno telo umre.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike