Da li je ovo najstrašniji sajt na internetu?

07.02.2024

15:15

0

Autor: K. B.

U moru internet-stranica koje bude osećaj neprijatnosti, jedna se posebno ističe, podsećajući nas na krhkost naše onlajn privatnosti

Da li je ovo najstrašniji sajt na internetu?
Copyright Profimedia

To je nedavno popularni sajt na društvenim mrežama po imenu "Insecam". On pruža pristup velikom broju kamera širom sveta bez ikakve potrebne šifre, ne zato što su kamere hakovane, već zato što nisu dovoljno dobro obezbeđene.

Ovaj sajt postao je poznat kao "najjeziviji sajt na internetu" jer omogućava nezaštićen uvid u kamere različitih lokacija. Sve što je potrebno je klik na "thumbnail" kako bi se otvorio prikaz sa odabrane kamere. Klikom na kameru, korisnik može dobiti dodatne informacije, uključujući i koordinate na kojima se kamera nalazi, a ispod se nalazi mapa koja precizno prikazuje lokaciju.

Dok neke od ovih kamera očigledno služe u naučne svrhe za posmatranje divljeg sveta ili slično, postoji i komercijalna upotreba. Kamere pružaju uvid u parkinge ili unutrašnjost prodavnica. Sajt omogućava korisnicima da poređaju kamere po popularnosti ili drugim kriterijumima.

Zanimljivo je napomenuti da je moguće kontaktirati vlasnike kamera putem sajta, jer se navodi da bilo ko može poslati zahtev za uklanjanje prikaza sa određene kamere. Ovo dodatno naglašava potrebu za boljom zaštitom onlajn privatnosti i podseća nas na ozbiljnost ovog pitanja u današnjem digitalnom dobu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike