Ruski naučnici razvili sistem: Veštačka inteligencija koja otkriva bolesno voće i povrće!

29.01.2024

07:25

0

Sistem je razradila grupa naučnika iz „Skolteha“ na čelu sa Andrejem Somovom i Državnim univerzitetom aerokosmičkih aparata iz Sankt Peterburga

Ruski naučnici razvili sistem: Veštačka inteligencija koja otkriva bolesno voće i povrće!
Voće i povrće - Copyright Profimedia

Ruski naučnici su razvili sistem veštačke inteligencije koja će moći da otkrije različite bolesti i defekte na fotografijama povrća i voća. Pritom, ona može da detektuje te promene u ranom stadijumu, izjavili su u moskovskom Institutu nauke i tehnologije „Skolteh“ .

- Naučnici su predstavili projekat u kome je predložen alternativni metod koji može da odredi gnjile jabuke u skladištima, odakle se one dostavljaju potrošačima. Sistem kompjuterskog posmatranja omogućava otkrivanje raznih tipova defekata u ranom stadijumu - navodi se u saopštenju.

Profimedia
 

Sistem je razradila grupa naučnika iz „Skolteha“ na čelu sa Andrejem Somovom i Državnim univerzitetom aerokosmičkih aparata iz Sankt Peterburga.

Eksperti dugo rade na formiranju veštačke inteligencije koja može da raspozna različite proizvode.

Naučnici su prilagodili neuronske mreže kako bi rešili važan zadatak, a to je otkrivanje različitih defekata i bolesti koje utiču na povrće i voće tokom skladištenja. Obično se za rešavanje ovog problema koriste skupe i hiperspektralne kamere koje rade u infracrvenom delu spektra.

Otkrili su da se to može otkriti i pomoću običnih kamera sa dva tipa neuronskih mreža koje će izvlačiti slike iz snimaka i razlikovati pokvareno od zdravog voća i povrća. Naučnici su uspeli da odvoje gnjile primerka.

Veštačka inteligencija može da analizira snimke četiri raznih vrsta jabuka, i to sa tačnošću od 98 odsto. To omogućava da se određeni algoritmi iskoriste i odvoje pokvareni primerci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike