Da li će veštačka inteligencija glasati umesto ljudi?

16.01.2024

07:15

0

Upotreba veštačke inteligencije (AI) za ometanje integriteta izbora izaziva zabrinutost otkako je kompanija koju podržava Majkorosoft objavila dva proizvoda: ChatGPT i DALL-E

Da li će veštačka inteligencija glasati umesto ljudi?
Veštačka inteligencija/Ilustracija - Copyright Profimedia

Laboratorijaza veštačku inteligenciju OpenAI (OpenAI) objavila je danas post na blogu u kojem pokušava da odgovori na strah da će se njena tehnologija mešati u izbore, jer se više od trećine sveta sprema da izađe na izbore ove godine.

Upotreba veštačke inteligencije (AI) za ometanje integriteta izbora izaziva zabrinutost otkako je kompanija koju podržava Majkorosoft objavila dva proizvoda: ChatGPT, koji može ubedljivo da oponaša ljudsko pisanje i DALL-E, čija tehnologija se može koristiti za kreiranje "duboko lažnih" ili realističnih slika koje su izmišljene, preneo je Rojters.

Među zabrinutima je i izvršni direktor OpenAI Sem Altman, koji je svedočio u Kongresu u maju da je "nervozan" zbog sposobnosti generativne AI da kompromituje izborni integritet kroz "jedan na jedan interaktivne dezinformacije".

Profimedia
 

Kompanija sa sedištem u San Francisku je saopštila da u SAD, u kojima će se ove godine održati predsednički izbori, radi sa Nacionalnim udruženjem državnih sekretara, organizacijom koja se fokusira na promovisanje efektivnih demokratskih procesa kao što su izbori.

ChatGPT će usmeriti korisnike na CanIWote.org kada je reč o pitanjima vezanim za izbore, dodala je kompanija.

Kompanija je, takođe, saopštila da radi na tome da bude očiglednije kada se slike generišu pomoću veštačke inteligencije pomoću DALL-E i da planira da stavi ikonu "cr" na slike kako bi označila da je AI generisana, prateći protokol koji je kreirala Koalicija za poreklo i autentičnost sadržaja.

Profimedia
 

 

Ona je navela i da radi na načinima za identifikaciju DALL-E-generisanih sadržaja čak i nakon što su slike izmenjene.

U svom postu na blogu, OpenAI je naglasio da je njegova politika zabrana korišćenja njegove tehnologiju na način koji je identifikovan kao potencijalno uvredljiv, kao što je kreiranje četbotova koji se pretvaraju da su stvarni ljudi ili obeshrabruju glasanje.

Ona, takođe zabranjuje DALL-E da kreira slike stvarnih ljudi, uključujući političke kandidate.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike