Deca su stalno na svojim mobilnim telefonima: Ovo su posledice prekomerne upotrebe digitalnih uređaja

03.09.2023

17:45

0

Autor: K. B.

Prekomerna upotreba mobilnih telefona izaziva zavisnost i ostavlja ozbiljne posledice na mentalno zdravlje dece, upozoravaju brojne studije i stručnjaci

Deca su stalno na svojim mobilnim telefonima:  Ovo su posledice prekomerne upotrebe digitalnih uređaja
Copyright Profimedia

Mobilni telefoni postali su sastavni deo života dece, a mnogi ih koriste tokom svih aktivnosti, uključujući spavanje, buđenje, jelo, igru i učenje. Ovaj trend dovodi do ozbiljnih problema, uključujući povećanje broja dece sa mentalnim smetnjama, nasilja među vršnjacima, gojaznosti i pojave digitalne demencije.

U podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stoji da svaki sedmi adolescent starosti od 10 do 19 godina ima određene poteškoće u mentalnom zdravlju.

Nasilje među vršnjacima, samopovređivanje, nedostatak socijalizacije i anksioznost samo su neki od problema sa kojima se suočavaju deca zbog prekomerne upotrebe mobilnih telefona. Deca postaju manje usredsređena na nastavni proces, a takođe dolazi i do sajber maltretiranja. Roditelji takođe doprinose ovom problemu svojom zavisnošću od mobilnih telefona i čestim korišćenjem istih u porodičnoj atmosferi.

Profimedia
 

Psihijatar Željko Ključević ukazuje na zabrinutost zbog pojave digitalne demencije, koja se manifestuje kroz smanjenje kognitivnih funkcija slično simptomima demencije. Ovaj problem sve više pogađa decu usled prekomerne i neadekvatne upotrebe mobilnih telefona, tableta i računara.

Pored toga, deca često snimaju neprikladne sadržaje i koriste ih za zadirkivanje vršnjaka, što može dovesti do ozbiljnih posledica. Pretraga informacija o samoubistvu i samopovređivanju među decom i adolescentima je povećana za 50 odsto, što dodatno zabrinjava stručnjake.

Pedagog, Agnes Jelačić, ističe da se čak 40 odsto učenika sedmog i osmog razreda upušta u prekomernu upotrebu mobilnih telefona, zbog čega mnogi od njih spavaju posle 23 sata i dolaze u školu pospani. Ovo utiče na njihovu koncentraciju i sposobnost učenja, a postoji i strah među decom da će izgubiti svoje mobilne telefone i biti kažnjeni novčano.

Stručnjaci naglašavaju važnost podizanja svesti o ovim problemima i jačanje saradnje između institucija, udruženja i pojedinaca kako bi se prevencija poboljšala. Roditelji takođe igraju ključnu ulogu u rešavanju ovih problema i postavljanju granica za upotrebu mobilnih telefona kod svoje dece.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike