Baterije dobijaju dodatnu snagu: Trajaće 10 odsto duže

04.10.2023

16:08

0

Istraživači sa Univerziteta Daluzi u Kanadi su u sklopu kontinuiranih istraživanja o litijum-jonskim baterijama otkrili inovativno rešenje za poboljšanje performansi ovih uređaja

Baterije dobijaju dodatnu snagu: Trajaće 10 odsto duže
Copyright Freepik

Njihova studija se fokusirala na ključni element baterije - traku od polietilen tereftalata (PET) koja drži sve komponente baterije na okupu. Pokazalo se da ova traka ima tendenciju da se razgradi zbog hemijskih reakcija unutar baterije. Ovaj proces ne samo da smanjuje kapacitet baterije tokom vremena, već i uzrokuje značajan gubitak energije kada baterija nije u upotrebi. Istraživački tim je rešenje video u zameni PET trake polipropilenskom (PP) trakom kao vezivnim materijalom za sklapanje baterijskih ćelija.

Rezultati ovog istraživanja bili su izuzetno impresivni - performanse baterija poboljšane su za značajnih 10 odsto, a samopražnjenje baterija kada nisu u upotrebi smanjeno je za čak 70 odsto.

Profimedia
 

Iako će ovakvo otkriće morati biti dodatno potvrđeno, činjenica da je PP traka gotovo iste cene kao dosadašnja PET traka mogla bi da izazove pravu revoluciju u elektronici. Ova inovacija, koja obećava značajno produženje veka trajanja baterija i smanjenje samopražnjenja, zajedno sa ekonimičnošću, mogla bi da navede vodeće brendove da brzo prihvate PP traku, produžavajući tako životni vek novih uređaja.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike