Umro je drug Tito: Na današnji dan pre 43 godine preminuo je doživotni predsednik SFRJ

04.05.2023

10:38

0

Autor: I.K.

Godišnjica smrti obeležava se tradicionalno odlaskom u Kuću cveća gde je sahranjen, ali i na još nekoliko mesta

Umro je drug Tito: Na današnji dan pre 43 godine preminuo je doživotni predsednik SFRJ
Josip Broz Tito - Copyright Profimedia

Umro je drug Tito. Uz težak uzdah voditelji nacionalnih televizija širom SFRJ objavili su tužnu vest tog 4. maja 1980. godine.

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, verovatno jedna od najkontroverznijih državnika u istoriji, upravljao je Jugoslavijom 35 godina, a umro je u 88. godini života.

Kao njegov rođendan, iako tačan datum zapravo nije bio poznat, slavljen je 25. maj kada je održavan slet za "Dan mladosti".

Profimedia
 

 

Neki ga i danas hvale, drugi ga kude. Dok jedni misle da je Jugoslavija bila zemlja iz snova, drugi je pamte po surovoj borbi protiv nekomunista.  

Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, a Jugoslavija koju je praktično stvorio, relativno brzo posle njegove smrti se raspala. U krvi i ratu. 

Bio je predsednik Saveza Komunista Jugoslavije, generalni sekretar Pokreta nesvrstanih, premijer SFRJ i njen doživotni predsednik.

Profimedia
 

 

Na njegovoj sahrani bilo je 209 delegacija iz 127 država sveta i smatra se najvećom sahranom nekog državnika u istoriji.

Njegova udovica Jovanka Broz, rođena Budisavljević, živela je još tri decenije posle njegove smrti, ali je život okončala praktično u bedi. Sahranjena je uz državne počasti takođe u Kući cveća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike