Greška koju svi pravimo: Evo zašto ne smemo da ostavljamo punjač u utičnici

15.05.2023

22:31

0

Autor: K. B.

Čuvajte novčanik i izbegnite "elektrošokove" - isključite punjač iz utičnice!

Greška koju svi pravimo: Evo zašto ne smemo da ostavljamo punjač u utičnici
Copyright Freepik

Da li ste jedan od onih koji ostave punjač uključen u utičnici čak i nakon što je uređaj napunjen, ponekad tako zna stajati i danima? U nastavku saznajte zašto ova praksa nije preporučljiva i kakve negativne posledice ta greška može da ima.

Meyer’s companies, kompanija za grejanje, klimatizaciju, vodoinstalacije i elektroinstalaciju, upozorava na negativne strane ostavljanja punjača u utičnici na duže vreme.

Kada ostavljate punjač telefona uključen u struju, jedna od najvećih opasnosti je rizik od požara. Ako se punjač pregreje, postoji mogućnost da se nešto zapali. Ova situacija je posebno opasna ako punjač ostavite uključen preko noći, jer možda nećete biti u blizini da primetite požar na vreme.

Freepik
 

Još jedna negativna posledica ostavljanja punjača telefona uključenog u struju je povećanje računa za struju. Čak i kada vaš telefon nije priključen na punjač, sam punjač i dalje troši energiju. Dakle, ukoliko ga ostavite neprekidno uključenog, možete nepotrebno potrošiti veliki iznos novca na računu za struju.

Ne samo da ostavljanje punjača telefona uključenog povećava vaše račune za struju, već i gubi energiju. Kada ostavite punjač uključen, čak i ako telefon nije spojen na njega, punjač i dalje koristi napajanje iz utičnice. To znači da sva ta potrošena energija odlazi na grejanje vašeg stana i čini vazduh još zagađenijim.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike