Rođene bebe koje su začete pomoću robota: Za oplodnju se koriste džojstik i sićušna alatka

11.05.2023

10:04

0

Cena ove procedure je veoma visoka i dostiže oko 20.000 dolara za svaki pokušaj trudnoće

Rođene bebe koje su začete pomoću robota: Za oplodnju se koriste džojstik i sićušna alatka
Copyright Ilustracija/Pixabay

"Overture Life", španska kompanija, uspešno je razvila automatizovanog robota za oplodnju jajnih ćelija koji se kontroliše uz pomoć Playstation 5 džojstika. Testiranje mašine je rezultiralo rođenjem dve zdrave devojčice.

Kontroler popularne konzole Playstation 5 koristi se kako bi se upravljalo sićušnom mehanizovanom iglom za vantelesnu oplodnju (IVF) i pristupilo jajnoj ćeliji, rekao je jedan od inženjera, Eduard Alba. Dodao je da je bio miran tokom procedure, budući da je to samo jedan u nizu eksperimenata.

Kompanija "Overture Life" je razvila automatizovani sistem za tradicionalni IVF, koji zahteva stručnjake koji spajaju jajne ćelije i spermatozoide u posebnoj posudi, pod mikroskopom. S obzirom na delikatnost i intenzivnost trenutne prakse vantelesne oplodnje, cena ove procedure je veoma visoka i dostiže oko 20.000 dolara za svaki pokušaj trudnoće u SAD.

Pexels
 

"Overture Life" je među kompanijama čiji je cilj da automatizuju proces kako bi ga učinili dostupnijim većini parova. Iako robot predstavlja samo "mali korak" u potpunoj automatizaciji, stručnjaci još uvek moraju ručno da ubacuju ćelije u specijalnu iglu. Uprkos tome, ovaj značajan napredak u medicini je postignut pomoću jednog džojstika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike