Najpopularnija platforma na svetu slavi 18. rođendan: Klip pod imenom "Jawed" je zauvek promenio istoriju - stvoren je YouTube! (VIDEO)

23.04.2023

09:11

0

YouTube je započeo svoju revolucionarnu avanturu pre tačno osamnaest godina

Najpopularnija platforma na svetu slavi 18. rođendan: Klip pod imenom "Jawed" je zauvek promenio istoriju - stvoren je YouTube! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na današnji dan, 23. aprila 2005. godine, jedan od koosnivača platforme, Džavid Karim, postavio je prvi video na YouTube pod imenom "Jawed". Video, koji je snimio njegov školski drug Jakov Lapicki, bio je skroman po današnjim standardima, trajao je samo 18 sekundi i prikazivao Karima ispred slonova u zoološkom vrtu.

 

Međutim, taj jednostavan čin postavljanja videa na YouTube označio je početak jedne od najvećih promena u svetu interneta i svakodnevnog života.

YouTube, kao platforma za deljenje video-sadržaja, postao je revolucionarna inovacija koja je promenila način na koji ljudi komuniciraju, dobijaju informacije i zabavljaju se. 

Ovaj pionirski korak Džavida Karima i Jakova Lapickog otvorio je vrata za milione korisnika širom sveta da izraze svoju kreativnost, dele svoje priče i interese i povežu se na globalnom nivou.

Od tog trenutka, YouTube je postao mesto gde su korisnici mogli da postavljaju i pregledaju širok spektar sadržaja, uključujući muziku, filmove, TV emisije, vlogove, tutorijale, dokumentarce...

YouTube je pružio platformu za stvaranje i deljenje originalnih sadržaja, što je omogućilo novu generaciju kreatora da se izraze i izgrade svoje zajednice.

YouTube je takođe promenio način na koji se dobijaju informacije i vesti. Postavljanje video-sadržaja omogućilo je brzo i jednostavno deljenje informacija širom sveta, a video-format je postao jedan od najmoćnijih načina za širenje vesti i ideja. 

Takođe je otvorio vrata za građansko novinarstvo, omogućavajući ljudima da dele svoja iskustva i perspektive sa svih krajeva sveta.

Nakon toliko godina, imamo pristup milionima video-klipova koji nam pružaju smeh, zabavu i inspiraciju, YouTube zvezde su postale globalne ikone, a mnogi kreatori su izgradili uspešne karijere na platformi.

YouTube je takođe promenio način na koji se reklamiraju proizvodi i usluge. Oglašivači su prepoznali potencijal platforme i koriste je kao sredstvo za promociju svojih brendova, što je dovelo do ekspanzije digitalnog marketinga i oglašavanja. 

Ovo je otvorilo nove poslovne mogućnosti i stvorilo nove načine za monetizaciju sadržaja, što je omogućilo kreatorima da zarađuju novac putem oglasa i sponzorstava.

Iako je YouTube prošao kroz mnoge promene i izazove tokom protekle dve decenije, jedna stvar ostaje nepromenjena - njegov ogroman uticaj na svakodnevni život i svet oko nas. 

YouTube je postao neprikosnoven izvor informacija, zabave, edukacije i inspiracije za milijarde korisnika širom sveta.

Kako YouTube nastavlja da se razvija i evoluira, samo možemo da se divimo njegovom ogromnom uticaju na svet i čekamo šta će budućnost doneti za ovu revolucionarnu platformu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike