Idemo na Mars, ali se i vraćamo! Dosad neviđen podvig Evropske svemirske agencije, a novi ljubimac koji će ući u istoriju zove se ERO!

09.04.2023

07:48

0

ERO će biti ključni deo kompleksne misije koja će omogućiti uzimanje uzoraka marsovskog tla i stena i njihov transport nazad na Zemlju

Idemo na Mars, ali se i vraćamo! Dosad neviđen podvig Evropske svemirske agencije, a novi ljubimac koji će ući u istoriju zove se ERO!
Mars - Copyright Pixabay

NASA "Earth Return Orbiter" (ERO) je najnoviji ambiciozni istraživački poduhvat koji ima za cilj da ljudima pruži prvi povratni let na Mars. 

Ovaj revolucionarni projekat, koji je zajednička misija između Evropske svemirske agencije (ESA) i NASA-e, otvara novo poglavlje u proučavanju Crvene planete i obećava da će pružiti neprocenjive informacije o poreklu i evoluciji Marsa.

ERO će biti ključni deo kompleksne misije koja će omogućiti uzimanje uzoraka marsovskog tla i stena i njihov transport nazad na Zemlju. 

Plan je da se prvo lansira rover za sakupljanje uzoraka, koji će uzeti uzorke sa površine Marsa i ostaviti ih na određenim mestima. Zatim će ERO biti lansiran kako bi pokupio ove uzorke i vratio ih nazad na Zemlju.

ERO će biti prva svemirska letelica dizajnirana specifično za povratak uzoraka sa Marsa nazad na Zemlju. 

Opremljen naprednim instrumentima za analizu uzoraka, ERO će omogućiti naučnicima detaljan uvid u geološku, hemijsku i biološku prirodu Marsa. 

Povratak uzoraka na Zemlju omogućiće naučnicima da proučavaju Mars u laboratorijskim uslovima i bolje razumeju njegovu geološku i klimatsku istoriju, kao i da traže tragove života na planeti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike