Rover "Kjuriositi" snimio zadivljujući zalazak sunca na Marsu: Potpuno je drugačiji od onog na Zemlji (FOTO)

09.03.2023

12:49

0

Fotografija nastala 2. februara nedavno je stigla na našu planetu

Rover "Kjuriositi" snimio zadivljujući zalazak sunca na Marsu: Potpuno je drugačiji od onog na Zemlji (FOTO)
Copyright NASA/JPL-Caltech/MSSS

Rover "Kjuriositi" poslao je u sredu zadivljujuću razglednicu na kojoj je snimljen pogled na neobični zalazak sunca na Marsu.

Nasin rover luta površinom Marsa više od 10 godina, tražeći odgovore na pitanje zašto je Crvena planeta prešla iz tople i vlažne u zaleđenu pustinju. Otkrio je intrigantne formacije stena, tražio znakove života i uspeo se na planinu Šarp u centru kratera Gejl.

Umesto da nastavi da se fokusira na proučavanje tla, rover je nedavno "pogledao" gore.

Dana 2. februara "Kjuriositi" je primetio zrake sunčeve svetlosti kako se protežu preko horizonta i osvetljavaju niz oblaka dok sunce zalazi na Marsu. To je prvi put da su zraci, poznati kao krepuskularni zraci, tako jasno viđeni na Crvenoj planeti.

Rover sprovodi istraživanje oblaka u sumrak na Marsu kako bi ih uporedio sa svojim prethodnim zapažanjima oblaka koji sijaju noću. "Kjuriositi" je 2022. koristio svoje crno-bele navigacione kamere kako bi posmatrao strukturu tih oblaka dok su se kretali na Marsu.

Oblaci pružaju dublji uvid u vremenske obrasce i uslove. Naučnici mogu da koriste informacije o tome kada i gde se oblaci formiraju na Marsu, kako bi saznali više o sastavu atmosfere i temperaturama planete, kao i o vetru.

NASA/JPL-Caltech/MSSS
Fotografija napravljena 27. januara

Nasin rover "Kjuriositi" koristio je dve kamere da napravi ovaj selfi ispred Mont Merkua, stene koja je visoka šest metara.

Na Marsu je većina oblaka formirana od smrznutog leda i lebdi oko 60 kilometara iznad zemlje, a "Kjuriositi" je uočio oblake koji dostižu veću visinu, kao što se vidi na novoj fotografiji, što je navelo istraživače da veruju da su napravljeni od zamrznutog leda ugljen-dioksida ili suvog leda.

"Kjuriositi" je 27. januara napravio još jednu fotografiju sjajnih oblaka koji podsećaju na perje.

- Tamo gde vidimo iridescenciju (pojavu duginih boja), to znači da su veličine čestica oblaka identične njihovim susedima u svakom delu oblaka. Gledajući prelaze boja, vidimo da se veličina čestica menja u oblaku. To nam govori o načinu na koji se oblak razvija i kako njegove čestice s vremenom menjaju veličinu - rekao je Mark Lemon, atmosferski naučnik sa Instituta za svemirske nauke u Bolderu u Koloradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike