Na današnji dan počela je revolucija: Pre 50 godina obavljen je prvi poziv preko mobilnog telefona (VIDEO)

03.04.2023

21:27

0

Autor: K. O.

Posle nekoliko decenija korišćenja upoznali smo i njihovu "tamnu" stranu

Na današnji dan počela je revolucija: Pre 50 godina obavljen je prvi poziv preko mobilnog telefona (VIDEO)
Copyright Profimedia

U današnje vreme potpuno je nemoguće zamisliti život bez mobilnog telefona. I kako telefoni postaju sve pametniji, a mi sve zavisniji od njih, red je da se podsetimo kako je sve počelo.

Prvi telefonski poziv preko mobilnog telefona, obavljen je pre tačno 50 godina - 3. aprila 1973. Martin Kuper, vođa istraživačke grupe u Motoroli, obavio je poziv koji će ući u istoriju. Ispred hotela Hilton Midtaun u Njujorku u ruku je uzeo prototip mobilnog telefona Motorola DinaTac 8000Ks i nazvao svog "rivala", Džoela Engela, inženjera koji je radio u Bell Labsu.

Pred novinarima i fotografima, Kuper je nazvao Engela na fiksni telefon, objasnivši mu da ga zove sa mobilnog i to pravog i tako otvorio eru mobilne telefonije.

Ipak, za prve komercijalne verzije trebalo je da se sačeka još deset godina. Naravno, tada su bili izuzetno veliki i skupi, a tek su retki mogli da sebi priušte broj mobilnog telefona i pretplatu.

Na početku je to bio uređaj težak jedan kilogram s baterijom koja se punila 10 sati da bi mogla da izdrži pola sata, a danas otprilike kao jedna tabla čokolade sa baterijom koja traje i po više dana.

Profimedia
 

Mobilni telefoni danas više ne služe samo za glasovnu komunikaciju, već su nam postali svojevrstan prozor u svet, pomalo i lični asistent na koga se uvek oslanjamo. Danas nam omogućava pristup internetu, društvenim mrežama, može nam pokazati put, može da fotografiše, da bude baterijska lampa, digitalni trener...

Njihova funkcija lekara, naročito se istakla tokom pandemije, kada su lekari bili u kontaktu sa svojim pacijentima, a danas u kombinaciji s veštačkom inteligencijom omogućuju i dijagnozu različitih bolesti.

Naši pametni telefoni mogu biti i učitelji i sve to zahvaljujući nizu aplikacija koje pomažu i deci i odraslima.

A tokom decenija korišćenja upoznali smo i njihovu tamnu stranu. Sve duže korišćenje dovelo je i do zavisnosti od pametnih telefona, zdravstvenih problema zbog neprirodnog položaja tela i šake tokom korišćenja, a lekari još uvek utvrđuju koliku štetu intenzivno korišćenje društvenih mreža, igranje mobilnih igara ili jednostavno gledanje u ekran, mogu da nanesu deci i odraslima.

Broj korisnika se povećava iz godine u godinu, a prema Globalnom digitalnom sažetku izveštaja 2023, ukupno 5,44 milijarde ljudi ima pristup uređaju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike