Ilon Mask podiže uzbunu zbog veštačke inteligencije: Poslato otvoreno pismo da se obustave sva istraživanja!

29.03.2023

22:46

0

Šta je uzbunilo Ilona Maska i istaknute istraživače veštačke inteligencije?

Ilon Mask podiže uzbunu zbog veštačke inteligencije: Poslato otvoreno pismo da se obustave sva istraživanja!
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Ilon Mask i drugi poznati istraživači veštačke inteligencije poslali su otvoreno pismo u kome su pozvali svoje kolege u industriji da privremeno obustave istraživanja veštačke inteligencije dok se ne razmotre njihov uticaj na društvo.

U pismu, koje je objavljeno na Mediumu, osnivač Tesle i SpaceX-a, zajedno sa poznatim istraživačima veštačke inteligencije, Stjuartom Raselom, Džošuom Bendžijom, Gerijem Markusom i Emadom Mostakeom, izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da veštačka inteligencija postane pretnja za čovečanstvo.

Oni su naveli da se u poslednjih nekoliko godina ostvario značajan napredak u istraživanju veštačke inteligencije, ali da istovremeno postoji rizik da se stvori inteligentni sistem koji će biti van kontrole ljudi i koji bi mogao da nanese ozbiljnu štetu društvu. 

Stoga su pozvali na ozbiljan razgovor i razmatranje o tome kako se može kontrolisati razvoj veštačke inteligencije.

Mask i njegove kolege takođe su istakli da postoji potreba za transparentnošću u istraživanju veštačke inteligencije, kao i za otvorenim razgovorom sa širom javnošću kako bi se informisali o mogućim rizicima. 

Profimedia
Ilon Mask podiže uzbunu zbog veštačke inteligencije

Oni su naglasili da ne traže zabranu istraživanja veštačke inteligencije, već samo privremenu obustavu dok se ne razmotre njen potencijalni uticaj na društvo.

Ovo otvoreno pismo izazvalo je veliku pažnju u industriji veštačke inteligencije i podstaklo mnoge na razmišljanje o etičkim i moralnim pitanjima koja se odnose na razvoj veštačke inteligencije. 

Ubrzo nakon objavljivanja pisma, osnovana je i nevladina organizacija "OpenAI", koja ima za cilj da istražuje veštačku inteligenciju na etički odgovoran način i promoviše transparentnost u tom polju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike