ChatGPT izbacuje visokoobrazovane iz posla: Tri zanimanja su na velikom udaru!

22.03.2023

21:21

0

Autor: A. B.

Narastajući uticaj veštačke inteligencije na visoko plaćene poslove i te kako uzima maha

ChatGPT izbacuje visokoobrazovane iz posla: Tri zanimanja su na velikom udaru!
Veštačka inteligencija bi mogla ozbiljno da nas ugrozi - Copyright Profimedia

Razvoj veštačke inteligencije (AI) ima sve veći uticaj na tržište rada, a nedavno istraživanje pokazuje da će se visoko plaćeni poslovi sa fakultetskom diplomom ubuduće suočavati sa novim izazovima.

Prema izveštaju koji je nedavno objavio Business Insider, ChatGPT AI model pokazuje da će se u narednih nekoliko godina značajno povećati broj poslova koji će biti zamenjeni automatizacijom i robotizacijom. 

Konkretno, visoko plaćeni poslovi koji zahtevaju visoko obrazovanje, poput bankarskih analitičara, finansijskih savetnika i advokata, suočavaju se sa sve većom konkurencijom od strane veštačke inteligencije.

Pixabay
Veštačka inteligencija

Takođe, ovo istraživanje pokazuje da će se poslovi koji zahtevaju stručnost u oblasti matematike, informatike i tehnologije smanjiti, dok će se zaposleni u oblastima poput zdravstvene nege i obrazovanja suočavati sa manjim rizikom od automatizacije.

Ovi rezultati su važni za sve one koji planiraju svoju karijeru i traže zaposlenje u oblastima koje su podložne uticaju veštačke inteligencije. 

U svetlu ovih promena, stručnjaci savetuju da se zaposleni fokusiraju na razvijanje svojih veština koje će biti teško zameniti automatizacijom, kao što su kreativnost, emocionalna inteligencija i sposobnost rešavanja problema.

U svakom slučaju, razvoj veštačke inteligencije je nepovratan proces koji će uticati na sve aspekte društva, uključujući tržište rada. Stoga je važno biti informisan o ovim promenama i prilagođavati se novim uslovima na tržištu rada.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike