Ove informacije i podatke nikako ne smete držati u mobilnom telefonu

21.01.2023

10:11

0

Autor: M. J.

Svakodnevni život retko ko može da zamisli bez upotrebe telefona

Ove informacije i podatke nikako ne smete držati u mobilnom telefonu
Mobilni telefon (ilustracija) - Copyright Profimedia

Ukoliko želite da zaštitite podatke kao što su brojevi računa, kontakti, lozinke, poslovni i privatni podaci, koji se nalaze u memoriji telefona ili računara, obratite posebnu pažnu i koristite dodatne mere zaštite.

Pixabay/Foundry
 

Mejlovi koje primate, o izvodima iz banke ili od klijenata i saradnika, preuzimajte na računar, a zatim ih obrišite iz inboksa. U ovom slučaju, obezbedite odgovarajuću digitalnu arhivu.

Vodite računa o digitalnim kopijama ličnih dokumenta. Ukoliko obavljate online prijavu i koristite podatke na ovaj način, pažnju obratite na to koliko su informacije i podaci o vama zaštićeni. Informacije mogu biti iskorišćene za preuzimanje identiteta.

Pexels
 

Svaki put kada korsitite internet pretraživač, odvojite koji sekund i obrišite istoriju. Istorija čuva veliki broj informacija o korisniku računara.

Korisničke lozinke i PIN, predstavljaju važne podatke pa ih nemojte čuvati u mobilnim telefonima, koje možete izgubiti ili koji vrlo lako mogu postati predmet krađe. Ukoliko ovako nešto ipak činite, potrudite se da dobro sakrijete lozinku, na primer, u par rečenica sakrijte brojke.

Poverljivu dokumentaciju, šaljite putem zaštićenih internet veza. Savetuje se upotreba koda ili zaštitne lozinke.

Pexels
 

Sinhronizacija uređaja

Upotreba više uređaja – telefona, računara, laptopa, tableta, dovodi do podešene sinhronizacije podataka. Na ovaj način podaci su dostupni na više strana, pa je potrebno primeniti mere ograničavanja primanja poruka, na samo jednu adresu. Podatke usmerite samo na uređaj koji najviše koristite.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike