Putovanje kroz vreme je moguće, kažu australijski naučnici

05.10.2020

17:00 >> 13:46

0

Autor: A.G.

Naučnici su koristili pandemiju koronavirusa kao model

Putovanje kroz vreme je moguće, kažu australijski naučnici
Copyright Profimedia

Naučnici u Australiji tvrde da su dokazali da je putovanje kroz vreme teoretski moguće nakon rešavanja “Paradoksa dede”. Fizičari sa Univerziteta u Kvinslendu koristili su matematičke modele ….

Najpoznatiji paradoks putovanja kroz vreme je dedin paradoks, koji ispituje šta bi se dogodilo kada biste se vratili u prošlost i ubili sopstvenog dedu. Ako ga ubijete, prestaćete da postojite, ali ako prestanete da postojite, nikada niste postojali da biste ga ubili.

Za svoje proračune, naučnici su koristili pandemiju koronavirusa kao model za utvrđivanje da li bi dve teorije mogle da postoje istovremeno.

Profimedia

Zamišljali su putnika kroz vreme kako pokušava da se vrati i da spreči nultog pacijenta da se zarazi. Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost putovanja kroz vreme, ali nauka o dinamici bi značila da putnik ne može da se meša u osnovni sled događaja.

Dakle, ako putnik kroz vreme uspe da spreči širenje virusa, to bi eliminisalo njegovu početnu motivaciju za putovanje u prošlost.
“U primeru nultog zaraženog, možda biste pokušali da to sprečite, ali time biste se vi zarazili i postali nulti pacijent, ili bi to bio neko drugi”, navode naučnici.

Otkriveni “opseg matematičkih procesa” znači da je putovanje kroz vreme logično moguće u našem univerzumu bez ikakvog paradoksa, prenosi Independent.

Glavni istraživač na projektu, Fabio Kosta, izjavio je kako je “matematika tačna, a rezultati naučna fantastika”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike